Stumpf indokoltnak tartja. hogy kétmilliárddal többet költöttek a Millenniumi Parkra

Stumpf István kancelláriaminiszter ma válaszolt Keller László szocialista képviselő kérdésére. Keller azért írt levelet a miniszternek, mert visszaélést gyanít a Millenniumi Park építésével kapcsolatban. Stumpf válaszában azt írja: se visszaélés, se titok nincs az üggyel kapcsolatban.

Keller László szocialista képviselő azt akarta megtudni, miért volt szükség a Kisrókus 2000 Kft. bevonására, illetve miért éppen őket illette meg a felszámolás alatt álló Ganz ingatlanvagyonának apportlehetősége. Stumpf István kancelláriaminiszter válaszában azt írta: a Kisrókus 2000 Kft.-t arra a célra hozták létre, hogy biztosítsa a millenniumi ünnepségek rendezéséhez szükséges feltételeket, majd a rendezvények lebonyolítása után gondoskodjon az ingatlan hasznosításáról. Az apportálást a Ganz VM f.a. felszámolója javasolta, a hitelezői választmány pedig jóváhagyta. "Az apportált ingatlant megtestesítő üzletrész kivásárlásra került, a bevételből a Ganz VM f. a. hitelezői tartozásait törlesztette" - áll Stumpf levelében.

Az építkezés lebonyolításához meghívott alvállalkozók kiválasztásánál nem alkalmaztak közbeszerzési eljárást, mivel a MeH szerint a Kisrókus 2000 Kft. tevékenysége nem esik a közbeszerzési törvény hatálya alá. A cég a saját versenyeztetési szabályai szerint választotta ki a kivitelezőket. Végül egy bizottság döntött arról, hogy a két legjobbnak ítélt cég közül melyikkel kezdjék meg a konkrét szerződéskötési tárgyalásokat.

Keller azt is meg akarta tudni, mi indokolta a 2,3 milliárdos többletköltséget. Stumpf levelében azt írta: 2000 áprilisában - amikor a Ganz még használta a területet - még nem tudták pontosan megbecsülni a költségeket. A kivitelezés során "műszakilag indokolt, valamint igényesebb, illetve célszerűbb kivitelezéssel kapcsolatban" további többletköltség jelentkezett. "Ezek megépítésével a létesítmények könnyebben és magasabb áron lesznek hasznosíthatóak" - állította Stumpf.

A kancelláriaminiszter tudatta Kellerrel, hogy az ÁPV Rt. felügyelőbizottsága, valamint a Kisrókus 2000 Kft. felügyelő bizottsága jelenleg is vizsgálja az építkezés körülményeit és a pontos költségeket.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Az MSZP visszaéléseket gyanít a Millenniumi Park építése körül

Klientúraépítéssel vádolja az MSZP a Fideszt a Millenniumi Park építésével kapcsolatban