A reformkisgazdák remélik, hogy augusztus végén a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségével (FKDSZ) együtt közös pártot alapíthatnak. Az összefogás szükségességéről korábban már az FKDSZ-es Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter is beszélt.

"Egy-két vezető kakaskodása nem akadályozhatja meg az egységet" - közölte Hanó Miklós országgyűlési képviselő. "Folyamatosan felszólítjuk az FKDSZ-t, hogy tartsanak velünk." Hanó szerint augusztus végén mindenképpen létre kell hozniuk az új pártot. Korábban Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, az FKDSZ tagja és a reformkisgazda Horváth Béla is úgy nyilatkozott, hogy a két szövetség csak együtt léphet fel sikeresen a választásokon.

A reformkisgazdák keddi sajtótájékoztatójukon Torgyán József agrárkérdésekben tett nyilatkozatait kifogásolták. Úgy látják: a volt agrárminiszter olyan dolgokat sürget, amit annak idején miniszterként neki kellett volna elintéznie. Hanó példaként említette, hogy Torgyán a föld alapú támogatások emelését sürgeti, miközben azokat pont ő csökkentette 4000 forinttal. A zsebszerződések ügyében is lépnie kellettt volna a reformkisgazdák szerint, mivel az FVM készítette a földhasználók regisztrációját. "Míg most azt mondja, hogy a külföldieket ne támogassák, miniszterként Zala megyében Torgyán adott támogatást a külföldieknek" - tette hozzá Hanó.

A reformkisgazdák azt javasolják a jelenlegi agrárminiszternek, hogy a búza átvételi árát egészítse ki 2000 forintra. Az idén ugyanis rengeteg búza lett, ám nagy része takarmánybúza, amit 1600 forint körüli összegért vesznek át a gazdáktól, míg a búza önköltsége 2000 forint.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Reformkisújságot is. Az ingyenes lap jelenleg 10 ezer példányban készül, 16 oldalas. A jövőben színes kiadást terveznek a készítők.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Pozícióharcokon bukhat el a Torgyán-ellenes kisgazdák egysége

Csak elvi együttműködés várható a kisgazdák között