A Magyar Rádió belső vizsgálata is megállapította, hogy a Vasárnapi Újság gyakran vét az objektivitás ellen, illetve hogy a műsor a "MIÉP rádiója". Kondor Katalin elnöki megbízatása augusztus 1-jén lép hatályba, s ekkor - mint elmondta - megteszi a "szükséges lépéseket", nem csupán a Vasárnapi Újsággal kapcsolatban, hanem minden olyan műsorral, amely miatt büntetést rónak a műsorszolgáltatóra. Kondor tegnap belső értekezleten bejelentette: Perjés Klárát, a gazdasági és környezetvédelmi szerkesztőség vezetőjét tenné meg a Kossuth adó főszerkesztőjének.

Kondor Katalin, a Magyar Rádió megválasztott elnöke tegnapi belső értekezletén bejelentette, hogy utódjául, vagyis a Kossuth adó főszerkesztőjének Perjés Klárát, a gazdasági és környezetvédelmi szerkesztőség vezetőjét tenné meg. Kondor elmondta: két alelnököt jelöl meg, az egyik a gazdasági ügyekért felel, azonban a másik alelnök pontos feladata még nem körvonalazódott, ahogyan a konkrét személyek sem publikusak, miután még nem zárultak le a tárgyalások. Az augusztus elsejével hivatalába lépő elnök pályázatában többek között azt írja: nincs szükség külpolitikai tudósítókra, "különösen nem olyanokra, akik saját világnézetüknek megfelelően kilúgozzák azokat az értékeket, hagyományokat, amelyek mégiscsak jellemzik ezt az Európát". Ugyanakkor Kondor elmondta, félreértés, hogy megszüntetné a külföldi tudósítókat, épp ellenkezőleg, tervei szerint kiszélesítené feladataikat, hogy riportokat, valódi történeteket hozzanak a száraz tudósítások helyett, amelyek akár az interneten keresztül is hozzáférhetőek. Kérdésünkre, hogy a Vasárnapi Újság felelős szerkesztője, Lakatos Pál számíthat-e szankciókra, miután az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a múlt hónapban megállapította, hogy a műsor rendszeresen megsérti a médiatörvényt, ami miatt a testület írásbeli figyelmeztetésben részesítette a műsort, illetve a jogsértés megszüntetésére szólította fel a műsorszolgáltatót. Ez volt az első olyan eset, egyébként, hogy nem a panaszbizottság, hanem maga a testület foglalt állást valamely műsorral kapcsolatban. Kondor véleménye szerint a testület elemzése felületes, ezért felül kellene vizsgálni, így hivatalba lépésekor többek között tárgyalást kezdeményez majd az ORTT-vel is. Emellett Kondor azt is sérelmezte, hogy egyes napilapokban hamarabb jelenik meg az intézményt érintő elemzés, mint ahogy azt Magyar Rádióba eljuttatnák. Ugyanakkor hozzátette: a rádió belső vizsgálata is megállapította, hogy a Vasárnapi Újság a MIÉP rádiója, valamint hogy gyakran vét az objektivitás kritériuma ellen. A belső vizsgálat azt is megállapította, hogy a panaszbizottsághoz a legtöbb panasz a Krónika ellen érkezett, ezt követi Bolgár György beszélgetős műsora s csupán a harmadik a Vasárnapi Újság. A szankciókkal kapcsolatban csak annyit mondott: szigorúbb ellenőrzést kíván bevezetni, ahol minden olyan műsor, amely miatt büntetést kell fizetnie a rádiónak szankciókra számíthat. Lakatos Pállal kapcsolatban a döntését, csak a hivatalba lépését követően hozza nyilvánosságra.

Ezen a héten zárul le az Országos Rádió és Televízió Testület munkája a nyári szünet előttig. A Népszava értesülései szerint 80-100 olyan ügy van, amit az eredeti tervek szerint még a nyári szünetig meg kellene tárgyalni a testületnek. Így várhatóan a testület nem tudja teljesíteni a terveket.

Korábban:

Kondor Katalin lett a Magyar Rádió elnöke