A magyar közvélemény többsége bízik az Unióban, de nagyon sokan - a választók egyharmada - bizonytalan a belépéssel kacsolatban. A legtöbben úgy vélik, az ország még nem készült fel a csatlakozásra.

Ha az ország EU-csatlakozásáról most lenne népszavazás, akkor az ország 54 százaléka támogatná, 15 százaléka elutasítana a csatlakozást. A választópolgárok 31 százaléka bizonytalan a kérdésben - a GfK Piackutató Intézet április-májusban végzett felmérése szerint.

Az "EU INDEX" elnevezésű, rendszeresen ismétlődő közvélemény-kutatás során mindegyik EU-tagjelölt országban a felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 főt kérdeztek meg személyesen. A felmérést azzal a céllal végezték, hogy a tizenegy tagjelölt országban és Horvátországban összehasonlítható adatokat kapjanak az EU-val szemben érzett bizalomról, a belépésre való felkészültség megítéléséről és a gazdasági elvárásokról. - közölte Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.

A tagjelölt országok többsége bízik az EU-ban. Ez leginkább a románokra és bolgárokra jellemző. Az egész térségben Romániában támogatnák országuk EU-csatlakozását. 67 százalékot meghaladó aránnyal. Az EU-csatlakozást a magyarok 54 százaléka támogatná, a lengyeleknek már csak 44, a cseheknek és szlovénoknak pedig mindössze 42 százaléka szavazná meg.

A csatlakozástól mindegyik tagjelölt - kivéve Csehországot - a gazdasági helyzet javulását várja. Különösen jellemző ez Romániában, Bulgáriában és Törökországban. Bulgáriában és Romániában véli úgy a legtöbb ember, hogy országa már most is készen áll a csatlakozásra. Magyarországon még többségben vannak azok, akik szerint még felkészületlen az ország.

A tagjelölt országokban az EU-csatlakozás tetszési indexe:

Az indexek jelentése:

200: Az összes megkérdezett pozitívan vélekedik.

100: A megkérdezettek fele pozitívan, fele pedig negatívan vélekedik.

100 feletti index: Több a pozitív vélemény, mint a negatív.

100 alatti index: Több a negatív vélemény, mint a pozitív.

[origo]