A szolgálati törvényt sérti, és ezzel alkotmányba is ütközik Pintér Sánor belügyminiszter rendelete, amelyben megszünteti a tűzoltóknak alanyi jogon járó veszélyességi pótlékot - állítják a tűzoltók. A Belügyi Dolgozók Szakszervezete és a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete tárgyalna a belügyminiszterrel. Azonban ha így nem sikerül rendezni a vitát, valószínűleg a kormányhoz és a legfőbb ügyészhez fordulnak.

A legfőbb ügyészhez és a kormányhoz fordulnának a tűzoltószakszervezetek az alanyi jogon járó veszélyességi pótlék megvonása miatt. Gálos Imre szakszervezeti vezető szerint a belügyminiszteri rendelet sérti a szolgálati törvényt, ezzel az alkotmányba is ütközik. A pótlékot a belügyminiszter a 12/2001. (VI. 29.) BM-rendeletben korlátozta. Ennek értelmében csak azok kaphatnak veszélyességi pótlékot, akik kivonulnak valódi vészhelyzetekhez. A pótlékot a riasztástól a vészhelyzet elhárításáig eltelt időre kapnák a tűzoltók. Akik a körletben maradnak, nem kapnának semmit.

Gálos Imre elmondta az [origo]-nak, hogy nem igazságos a pótlék ilyen módon való differenciálása, ugyanis a vészhelyzethez nem vonulók gyakran nagyobb stressznek vannak kitéve, mint a tűz ellen küzdő társaik. Gálos szerint a tűzoltóhivatás fő veszélye nem is a fizikai megpróbáltatás, hanem az a pszichikai igénybevétel, ami a következő riasztásra való várakozás alatt éri a tűzoltókat - “amíg megszólal a csengő”.

A belügyminisztérium szerint a tűzoltóknak nincs okuk neheztelni a veszélyességi pótlék elvételéből fakadó fizetéscsökkenés miatt, hiszen július elsején a köztisztviselői életpálya törvény keretein belül a hivatásos tűzoltók fizetését 30 százalékkal megemelték. Gálos Imre, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) vezetője azonban elmondta az [origo]-nak, hogy ez az emelés csak látszólag jelentős, mivel az emelés alapját a veszélyességi pótlék nélküli alapbér képezi. Az alapbérük valójában csupán 8 százalékkal - körülbelül 6000 forinttal - növekszik.

A belügyminisztérium rágalmazással vádolja a tűzoltók szakszervezeteit, akik tiltakoztak a belügyminisztériumi rendelet ellen. A szakszervezeti vezető közölte, visszautasítják a belügyminisztérium közleményében foglaltakat. Gálos Imre sajnálja, hogy a minisztérium ilyen hangot ütött meg. A szakszervezetek szeretnének tárgyalások útján, békésen a végére járni az ügynek - mondta a HFTSZ vezetője.

A Belügyi Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) írásban kifogásolta a vitatott belügyminiszteri rendeletet, az Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete azonban nem hajlandó tárgyalni sem Pintér Sándorral, mivel szerintük a belügyminiszter nem tartotta magát korábbi megállapodásukhoz, így hitelét vesztette.

A HFTSZ és a BDSZ szeretne tárgyalóasztalhoz ülni a belügyminiszterrel. Ha nem sikerül megoldani a kérdést, valószínűleg a kormányhoz és a legfőbb ügyészhez fordulnak.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Demonstrálnának a tűzoltók

(2001. július 24.)

Megkapják elmaradt járandóságukat a tűzoltók

(2001. július 19.)