Budapesten a hírhedt szökevény

Az Egyesült Államok hírhedt fejvadász szolgálata, a Marshal Service (MS) emberei különleges biztonsági intézkedések közepette, a legnagyobb titokban szállították a hét végén Miamiból Budapestre Kovács Vilmost, akit 1997-ben egy fegyveres csoport szabadított ki a baracskai bv-intézetből. Kovács rablásért, csalásért, lőfegyverrel való visszaélésért kiszabott öt és fél éves börtönbüntetését töltötte, mikor a hazai kriminalisztika történetében példátlan módon "télakolt". Múlt év decemberében hamis papírokkal Miamiban fogták el az MS emberei.

Szokatlan módon, nem az Egyesült Államok kijelölt repülőterén, hanem csak Budapesten vehették át a magyar rendőrök a Miamiból kiadatási őrizetből a hét végén haza szállított Kovács Vilmost, az utóbbi évek egyetlen börtönből kiszabadított magyar szökevényét. Az amerikai hatóságok különlegesen veszélyesnek minősítették a bűnözőt, ezért az elfogásában is főszerepet játszó hírhedt fejvadász szolgálat, a Marshal Service emberei kísérték Budapestre. Nagy Zoltán alezredes, a rendőrség Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központjának igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta: 1997 óta Kovács Vilmos az ötödik magyar állampolgár, akit az Egyesült Államok nemzetközi körözés alapján hazánknak kiadott. Ám ez volt az első eset, hogy Budapestig gondoskodtak megfelelő kíséretről az amerikai hatóságok.

Az 1964-es születésű Kovács Vilmost 1995-ben a Fejér Megyei Bíróság rablásért, csalásért, lőfegyverrel és kábítószerrel való visszaélésért jogerősen öt és fél évi börtönbüntetésre ítélte. 1997. február 25-én azonban a baracskai bv-intézetből három ismeretlen fegyveres kiszabadította az elítéltet. Miután feltételezhető volt, hogy Kovács külföldre menekült, elrendelték nemzetközi körözését. Múlt év decemberében Miamiban fogták el a hamis papírokkal megtelepedett férfit. Megküldött ujjlenyomata alapján azonosították magyar szervek Kovácsot, akinek kiadatását is kérvényezték. A hét végén különleges biztonsági intézkedések közepett érkezett Ferihegyre a férfi. Itt vehették át a magyar rendőrök az MS embereitől a szökevényt. Azóta megkezdte hátralévő büntetésének letöltését, amelyhez vélhetőleg hozzáadódik a szökésért kiszabásra váró büntetés.

Sógor Zsolt, Kovács jogi képviselője ugyanakkor a Magyar Hírlapnak elmondta: védence elmondása szerint szöktetését nem ő, hanem egy hitelezője szervezte meg. Valójában nem is fogolyszökés, hanem emberrablás történt. Kovács állítja, hogy az ominózus napon hárman megjelentek cellájában, s közölték, hogy velük kell mennie. Egy autóba tuszkolták, és Ausztriába vitték. Itt tudta meg, hogy hitelezője rendelte meg elrablását, kényszerítve őt a több tíz milliós tartozás kifizetésére. Miután ez megtörtént, hamis papírokat szereztek neki, és segítettek az amerikai kiutazás megszervezésében. Azóta álnéven élt Miamiban, és autókereskedéssel foglalkozott. Sógor hozzáfűzte: védence szeretné idehaza tisztázni magát a szökés vádja alól.

A Marshal Service kétszáz éve működik az USA-ban. George Washington egykori amerikai elnök szervezte meg a hálózatot, hogy szoros kapcsolat legyen a szövetségi nyomozóirodák és a bíróságok között. A Marshal Szolgálat nemcsak a körözött bűnözők felkutatásában vállal jelentős szerepet, hanem feladata a szövetségi bíróságok védelme és a vizsgálatok hatékonyságának elősegítése is. Vállalja a nagy horderejű, országhatárokon túlnyúló ügyekben a veszélyeztetett tanúk védelmét, illetve a hírhedt rabok szállítását is.