Egyházi közreműködést vár az egészségügy

Az egészségügyi tárca szeretné, ha az egyházak segítenének a népegészségügyi program megvalósításában, ezért hamarosan megosztja velük az együttműködés előkészítésére irányuló elképzeléseit.
 Mikola István szerdán Veszprémben tartott lakossági fórumán kinyilvánított véleménye szerint az egyházak sokat segíthetnek abban, hogy az emberek ráébredjenek: felelősek maguk és társaik testi és lelki egészségéért. A vallási élet alkalmat kínál az egészséges élet népszerűsítésére, például egyházi rendezvényeken, hittanórákon, avagy családgondozások alkalmával.

A kérdés spirituális vonatkozásáról szólva emelte ki, hogy az ember az egyetlen biológiai lény, mely túlmutat önmagán, és képes arra, hogy magát mint cselekvő személyt lássa, s így felelősséget vállaljon cselekedeteiért - mondta el. Az egyházak ma sokkal szélesebb körben tevékenykednek, mint korábban, s a vallási élet - tette hozzá - számos alkalmat kínál az egészséges élet népszerűsítésére, például egyházi rendezvényeken, családgondozások alkalmával, hittanórákon.

Mikola István hangsúlyozta, hogy a Világbank által közzétett adatok szerint minden társadalmi fellendülés és jólét alapja legalább 67 százalékban az emberek egészségén múlik, ezért a népegészségügyi programot komolyan kell venni. Az egészségügyet - mondta - megviselte az utóbbi tíz év politikai váltógazdasága, de van remény arra, hogy a kormányzati irányultság a 2002-es választásokon nem változik meg. Megítélése szerint a népegészségügyi program megvalósítását nehezítik a választásokat megelőző időszak politikai csatározásai, amit az egészségügy könnyebben átvészelhet, ha az ágazatban dolgozók összefognak.

Mikola István a nap során találkozott Márfi Gyula veszprémi érsekkel, továbbá meglátogatta a veszprémi Egyesített Szociális Intézményt, ahol negyvenkét idős ember ellátásáról gondoskodnak.

Korábban:
Legalább kétmilliárdot hozhat az ingatlaneladás az egészségügynek