A prostituáltak a védett övezeten kívül állítják fel bódéikat Mogyoródon

Mogyoród Község Önkormányzata nem jelöl ki türelmi zónát az idei Magyar Nagydíj idejére, sőt prostitúciómentes, védett övezetté nyilvánítja a ring közvetlen környezetét is. Földi Ágnes, a prostituáltak érdekvédelmi szervezetének elnöke szerint a lányok betartják majd a törvényt, és a védett övezeten kívül fognak csak dolgozni.

A mogyoródi önkormányzat szerint a média tavaly negatív fényben tüntette fel az ideiglenesen kijelölt türelmi zónát és a mogyoródiakat, ezért idén nem adtak engedélyt annak kijelölésére. Az önkormányzat idén nem akar negatív reklámot, így törvény adta lehetőségével élve számos területet védett övezetté nyilvánított a verseny idejére. Az önkormányzati rendelet célja, hogy a nagydíj idején Mogyoród frekventált területeiről és a turisták által nagy számban látogatott szórakoztató létesítményektől távol tartsa a prostituáltakat.

A védett övezetekben a prostituáltak szexuális szolgáltatást nem nyújthatnak, sőt arra nem is ajánlkozhatnak. Annak ellenőrzése, hogy a prostituáltak betartják-e a rendelkezést, a rendőrség feladata lesz. Kamarás Viktória, az önkormányzat sajtóreferense az [origo]-nak elmondta, hogy a község nem akar semmi mást, csak rendet, ezért az önkormányzat a védett övezetek kijelölésén kivül nem kíván foglalkozni a prostitúcióval.

Földi Ágnes, a prostituáltak érdekvédelmi szervezetének elnöke úgy gondolja a hatályos törvények lehetővé teszik, hogy a prostituáltak a védett övezeten kívül gyakorolhassák hivatásukat. Földi sajnálja, hogy a sajtó tavaly annyit foglalkozott a prostituáltak mogyoródi megjelenésével, mert szerinte emiatt nem engedélyezte a község, hogy idén is legyen türelmi zóna. Az elnöknő szerint tavaly a médiának köszönhetően „elveszett a ring és csak a prostituáltak voltak”.

Földi Ágnes szerint a prostitúció legális munkalehetőség, és a prostituáltaknak joguk van ahhoz, hogy kulturált körülmények között dolgozzanak. Emiatt Földi a tavalyihoz hasonló pavilonok, bódék felállítását sem tartja kizártnak a védett övezeten kívül.

[origo]