Augusztusban visszaköltöznek a királyok a Hősök terére

Befejeződött az ezredéves emlékmű restaurálása, utolsó lépésként a királyszobrok fiatalodtak meg. Augusztus 10-én minden szobor az eredeti helyén áll.

A tervezett határidőre befejeződött az ezredéves emlékmű szobrainak restaurálása. Csütörtökön a sajtónak bemutatták az ősszel lebontott királyszobrokat - már teljesen felújított állapotban.

A 14 királyszobor a hozzájuk kapcsolódó domborművekkel és a két hatalmas allegorikus szobor augusztus 1-jén indul el a kőbányai öntőműhelyből a Hősök terére. Szállításukat a kora reggeli órákban tervezik, hogy ne akadályozzák vele a forgalmat.

A most elkészült szobrok voltak az utolsók, amik még felújításra vártak. Nagy részük 100 éve nem került le a talapzatáról, és rengeteg felületi sérülést kellett kijavítani rajtuk. Új patina-réteg került a javított részekre, de ezt hosszú hónapokig érlelték, hogy ne üssön el a tisztítás során előkerült eredeti patina színétől. A szobrokra és a domborművekre 45 millió forintot költöttek, ezt fele-fele arányban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat fedezte.

A restaurálásért felelős Budapest Galéria Köztéri Képzőművészeti Osztályának vezetője, Szilágyi András az [origo]-nak elmondta, hogy a megfiatalodott szobrok augusztus 10-én újra eredeti helyükön állnak majd, az emlékmű ünnepélyes újraavatására a tervek szerint augusztus 16-án kerül sor.