Az FTC eladása kapcsán antiszemita MIÉP-es kirohanás a sajtótájékoztatón

Közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt az ügyészség hivatalból eljárást indíthat Bognár László, a MIÉP alelnöke tegnapi sajtótájékoztatója miatt – mondta Halmai Gábor alkotmányjogász. Bognár tegnapi tájékoztatóján ugyanis több antiszemita kijelentést tett az FTC eladásával kapcsolatban.

A MIÉP elítéli és nemzetellenesnek tartja, hogy döntően a Fotex Rt. tulajdonába kerül a Ferencváros labdarúgócsapata. Az FTC-t megszerezte az a mohó, gátlástalan üzletcsoport, amelynek semmi köze nincs a Ferencvároshoz és a magyarsághoz - mondta tegnap Bognár László, a MIÉP alelnöke, majd hozzátette: "A fradisták mindig is úgy érezték, hogy míg ők a nép egyszerű gyermekei, addig a társadalmi ranglétrán fölöttük állók a zsidó fogalomba tömöríthetők." Kifejtette, hogy mivel a tehetős pesti zsidósághoz kapcsolt MTK-t a Fotex Rt. birtokolja, a "Fradi népe" be van csapva.

Halmai Gábor alkotmányjogász, egyetemi tanár azt mondta: Az elhangzottak kimeríthetik a közösség elleni izgatás tényállását, ezért az ügyészségnek hivatalból kell eljárást indítania az esettel kapcsolatban, ha felmerül a más népek, fajok, felekezetek elleni gyűlöletre uszítás alapos gyanúja.

Az alkotmányjogász hozzátette, hogy ilyen esetekben azt kell megvizsgálnia az ügyészségnek, hogy a kijelentés a véleményszabadság határain belül van-e, mert egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint akkor történik bűncselekmény, ha az ilyen beszédnek komoly társadalmi veszélye van. Ez azt jelenti, hogy ha az elhangzottak csak társadalmi megvetésre tarthatnak számot, akkor az szabad véleménynek számít, amennyiben viszont tettekre is ösztönözhetnek, már indokolt a véleményszabadság akár büntetőjogi korlátozása is. Figyelembe véve a mai kor hangulatát, ezeknek a szavaknak súlyos következményei lehetnek - véli Halmai.

Mint ismeretes, a szerződés aláírásának napján bőrfejűek egy csoportja tüntetett az FTC-székház előtt az új tulajdonos ellen.

A Fővárosi Főügyészséghez az üggyel kapcsolatban tegnap feljelentés nem érkezett, de mint Borbély Zoltán sajtóreferenstől a Népszava megtudta, ma hivatalosan is tájékozódnak az elhangzottakkal kapcsolatban, és ha szükséges, akkor megteszik a megfelelő jogi lépéseket.

A MIÉP alelnökének kijelentése után kíváncsiak voltunk arra, miként vélekednek az MLSZ-ben a nyilatkozatról, illetve annak esetleges hatásáról a szombati FTC-Újpest rangadóval kapcsolatban és atrocitások esetén kilátásba helyeztek-e szankciókat. Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára a következőket mondta:

- A bajnokság lebonyolítása nem a mi kompetenciánk, az a Hivatásos Labdarúgó Liga hatáskörébe tartozik. A rendőri biztosítás pedig mindenkor a rendező klub feladata, a szombati rangadón például a Ferencvárosé. Az esetleges szankciókról pedig ismét csak a liga elöljárói határoznak.

Korábban:

Az FTC a Fotex-birodalomban