Egy év alatt 600 millió forintot tettek zsebre az adócsalók

Egy év alatt 600 millió forint ÁFÁ-t igényelt vissza jogtalanul két férfi Szegeden. A magyar és a jugoszláv állampolgárságú férfiakat a rendőrség elfogta, ellenük megindult az eljárás.

A gyanúsítottak hamisított vagy elveszett vámbélyegzőkkel pecsételtek le fiktív készpénzfizetéses számlákat, és meghatalmazásokkal vettek fel "külföldi utas" ÁFÁ-kat. A "külföldi utas" ÁFÁ-t szabályosan akkor lehet visszaigényelni, ha valaki külföldön vásárol valamit. Az adócsalók esetében általában a számlák mögött nem is volt árú. Házkutatás során mintegy 200 darab előre kitöltött ÁFA-visszaigénylő lapot találtak az adónyomozók.

A többnyire Baján bejegyzett 40 vállalkozás 2000. február és 2001. március között 1890 darab, csaknem 2,5 milliárd forint értékű fiktív számla után igényeltek vissza 600 millió forintot.

Az üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett adócsalás és közokirat-hamisítás miatt zajló nyomozás során kiderült, hogy az egyik férfi, aki jugoszláv állampolgár, már több vegyes tulajdonú céget jegyeztetett be, melyek tényleges tevékenységet nem folytattak, hanem fiktív számlákat kibocsátva igényeltek vissza ÁFÁ-t.

[origo]