Kint hagyták a napon a medencében talált kisfiú holttestét

Nem fulladás okozta a június közepén, a mesteri strand medencéjében holtan talált kisfiú halálát - állapította meg a vizsgálat. A gyerek már holtan csúszott a medence vizébe, az égési sérüléseit pedig az okozta, hogy a mentősök kint hagyták a holttestét a tűző napon.

Június közepén holtan találtak egy 13 éves kisfiút a Vas megyei Mesteri strandjának medencéjében. A kemenesmihályfai diák az iskolával, osztálytársaival együtt ment a mesteri strandra. Tanárai és a gyerekek már csak azt vették észre, hogy a kisfiú bebukott a vízbe, és mire kihúzták a vízből, már nem sikerült újraéleszteni. Az első híradások arról szóltak, hogy a kisfiú teste tele volt égési sérülésekkel, és halálának oka vízbe fulladás volt. A haláleset körülményeit felderítő vizsgálat azóta lezárult, és megcáfolta, hogy a gyerek halálát fulladás okozta volna. Mesteri jegyzője, Maráci Zsolt az [origo]-nak elmondta, hogy a vizsgálat megállapította: a kisfiú már holtan esett a vízbe, halála oka pedig az volt, hogy a gyenge szervezetű gyerek napszúrást, majd traumás sokkot kapott az erős napsütéstől. A kisfiú testén pedig azért keletkeztek égési sérülések, mert miután kihúzták a vízből, a mentősök sokáig kint hagyták a napon a holttestet. A rendőrségi vizsgálat nem állapított meg mulasztást sem a tanár, sem az uszodamester részéről.

Szintén 13 éves volt az a kisfiú, akinek élettelen testét szerdán délután fedezték fel a sümegi strand úszómedencéjében. A gyerek halálát feltehetően vízbe fulladás okozta, a rendőrségi vizsgálat még zajlik. A kisfiú a Veszprém megyei Sümeg mellett táborozott együtt a területi gyermekvédelmi szolgálat szervezésében. A táborban lakó gyerek közül harmincheten voltak strandon, őket a tanárok délután már kihívták a vízből, és akkor vették észre a kisfiú holttestét. A strand vezetője nem nyilatkozott az [origo]-nak. A Veszprém megyei rendőrség főhadnagya, Tóth Zoltán az [origo]-nak elmondta, hogy mindenkit meghallgatnak, aki a közelben volt a szerencsétlenség idején, és igazságügyi boncolást kérnek. A rendőr azt is közölte, hogy a sümegi strandon két medence van, és a nagyobbik medencében történt a szerencsétlenség.

A fürdők működéséről szóló kormányrendelet szerint a nagyobb medencéknél – amelyekben 140 centiméternél mélyebb víz van – uszodamesternek kell felügyelnie. Az uszodamester és az úszómester között az a különbség, hogy az úszómester úszásoktatást is vállalhat, de mindkettőnek kötelező az uszodamesteri tanfolyam. Az uszodamesteri tanfolyamon vízből mentést, medence-karbantartást, víztisztítást, fürdőtörténetet és elsősegélynyújtási ismereteket oktatnak. A tanfolyam háromhetes, és emellett még érettségire is szüksége van annak, aki nagyobb - 400 főnél több ember befogadására alkalmas - uszodában akar uszodamester lenni. 7500 fő a befogadóképessége például a Palatinus strandnak, itt minden uszodamesternek van érettségije. Ezen a strandon naponta 3 uszodamester plusz egy csoportvezető van szolgálatban, az uszodamesterek 12 órát dolgoznak naponta, másnap pedig szabadnapjuk van - mondta a Palatinus uszodavezetője, Vékes Endre az [origo]-nak.

Az uszodamesterek feladatáról az uszodavezető elmondta, hogy az uszodamestereknek fokozottan kell figyelniük a gyerekekre, a gyakorlott úszómester már messziről kiszúrja azt a gyereket, aki alig tud úszni, mégis egyedül van a medencében, és ilyenkor kiküldi, illetve megkérdezi, hol vannak a szülei. Az előírások szerint a 12 évnél fiatalabb gyerekek csak szülői kísérettel mehetnek a medencékbe. Az uszodamesterek nem tehetők felelőssé a medencékben történt halálesetekért, ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy a szerencsétlenséget nem fulladás, hanem például keringési zavar okozta.

[origo]

Korábban:

Vízbe fulladt Mesteriben egy kisfiú