A Fővárosi Főügyészség a Postabank tíz volt külső igazgatósági tagja ellen megszüntette a nyomozást. Nincs ugyanis bizonyíték arra, hogy szándékosan megtévesztették volna a tulajdonosokat a Postabank valós anyagi helyzetével kapcsolatban. Princz Gábor volt vezérigazgató és a menedzsment négy tagja ellen tovább folyik a nyomozás, ügyükben a nyomozási határidő meghosszabbítását kérték a Legfőbb Ügyészségtől.

Cséfalvi Zoltán, Derzsi András, Gyimesiné Ecsedy Sarolta, Horváth Gábor Mihály, Hatvani György, Sárközi Tamás, Pongrácz Antal, Széles Gábor, Tariné Molnár Margit és Veress József a Postabank külső igazgatósági tagjai voltak. Ellenük gazdasági társaság vezető tisztségviselőinek visszaélése volt a gyanú. "A társaság vagyonát illetően megtéveszteni a tulajdonosokat csak szándékosan lehet. A gyanúsítottak vallomása, illetve a könyvvizsgálói szakvélemények alapján azonban nincs arra bizonyíték, hogy a külső igazgatósági tagok akár a megfelelő adatok birtokában voltak-e ahhoz, hogy megvalósítsák a bűncselekményt" - mondta az [origo]-nak Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Princz Gábor vezérigazgató és a menedzsment négy tagja ellen ugyanakkor tovább folyik a nyomozás, ügyükben a Fővárosi Főügyészség a nyomozási határidő meghosszabbítását kérte a Legfőbb Ügyészségtől.

A Pénzügyminisztérim 1999. február 1-jén tett az állam nevében feljelentést Princz Gábor és ismeretlen tettesek ellen a banknál kialakult jelentős veszteségek miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályán. A minisztérium szerint a Postabank vezetése a pénzintézet tényleges helyzetét a felügyeleti szabályok megkerülésével megpróbálta eltitkolni. A pénzintézet beszámolója nem tükrözte a tényleges gazdasági helyzetet, nem felelt meg a jogszabályoknak és a társaság vagyonával kapcsolatban a bank tulajdonosait megtévesztették. Ezért a bank vezetői alaposan gyanúsíthatók gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélésével.

Az Országos Rendőr-főkapitányság február 3-án rendelt el nyomozást az ügyben gazdasági társaság vezető tisztségviselőinek visszaélése bűncselekmény alapos gyanúja miatt. A feljelentéshez később csatlakozott a Postabank új vezetése, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., az Állami Számvevőszék, valamint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A nyomozás már korábban kizárta a felügyelőbizottsági tagok felelősségét.

[origo]

Ajánlat:

Postabank

Korábbi cikkünk:

Százmilliárdos bűntényből vétséggé szelídült a Postabank-ügy

Öt gazdasági bűncselekmény gyanúja szerepel a Postabank-jelentésben