A legkényesebb kérdésekről tárgyal Magyarország az EU-val

Pénteken a magyar delegáció is tárgyalóasztalhoz ül az európai uniós csatlakozási tárgyalások soron következő fordulójában. A pénteki tárgyalások témája a bel- és igazságügyi fejezet lesz, aminek lezárása azonban csak ősszel várható.

Pénteken kezdődik a csatlakozási tárgyalások következő periódusaként a bel- és igazságügyi fejezet vitája, melyet csak Magyarországgal tárgyal az EU. A megbeszélés technikai tárgyú lesz, a fejezet lezárása egyelőre nem várható.

Várhatóan további kérdéseket kap majd Magyarország. Ebben az EU megfogalmazza közös álláspontját arra nézve, hogy hazánknak milyen további intézkedéseket kell tennie a csatlakozási tárgyalások ezen fejezetének sikeres lezárásáért. Szeptember végén várható, hogy ismét napirendre tűzzék ezt a fejezetet, és októberre lehet számítani a végleges lezárásra.

Ezen a téren a magyar kormány nem kért átmeneti mentességet, ez azonban nem jelenti, hogy könnyen lezárható fejezetről van szó. Szakértői vélemény szerint nehéz tárgyalások várhatók, mert a téma, például a schengeni határellenőrzés megteremtése, politikai kérdéseket vet fel. Emellett az EU biztos akar lenni abban, hogy a támasztott elvárásoknak megfelelünk.

EU-forrás szerint jól állunk a fejezet teljes lezárását illetően. Magyarország felkészültsége jó, infrastrukturális szempontból és személyi oldalról is megvannak az Unió által elvárt feltételek.

A tárgyalási folyamatban összesen 31 fejezet van, ebből 22-t zárt már le Magyarország. Ugyanennyi lezárt fejezete van Ciprusnak, de a holnapi tárgyalások után a szigetország átveheti a vezetést, ha befejezik a környezetvédelmi fejezet tárgyalását. A többi csatlakozásra váró országnak ennél kevesebb lezárt fejezete van.

[origo]

Ajánlat:

Százmilliárdba kerül az EU-minőségű ivóvíz

A magyarok többsége támogatja az EU-csatlakozást