Roma oktatási program indul Szabolcsban

Szeptembertől 260-300 roma fiatal számára nyílik lehetőség, hogy érettségit szerezzen a Sziltop Kht. és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének oktatási programjában. Az öt településen, esti és levelező tagozaton tanuló diákok a tankönyvekhez ingyen jutnak hozzá, sőt a legjobbak még ösztöndíjat is kapnak.

Esti és levelező tagozaton szerezhetnek érettségit a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei roma fiatalok egy szeptemberben induló oktatási program keretében. A programot a Budakalászi Gimnáziumot hat éve működtető Sziltop Kht. szervezi, a megye kisebbségi önkormányzatainak segítségével.

Az oktatás ősszel öt helyszínen, tizennégy csoportban indul be. A diákok általános és középiskolákban bérelt tantermekben tanulnak majd Nagyecseden, Nagyhalászon, Ajakon, Rakamazon és Nyírbátorban. A tervek szerint 260-300 16 évnél idősebb, általános iskolai végzettséggel rendelkező diák vesz majd részt a programban, akiknek a kiválasztásában a helyi kisebbségi önkormányzatok segítenek majd a Sziltopnak.

Az esti tagozatra járó diákok hetente három délutánt töltenek majd az iskolapadban, ahol a közismereti tantárgyak mellett cigány önismereti foglalkozásokon is részt vesznek. A roma nyelvvel, kultúrával és művészettel foglalkozó tananyag oktatásával a helyi cigány értelmiséget bízzák meg a szervezők.

A diákok a tanulmányaikhoz szükséges tankönyveket ingyen kapják meg, sőt a legjobbak még ösztöndíjban is részesülhetnek. Az oktatási program egyrészt az állami fejkvótából, másrészt a Phare program keretében kapott 120 ezer euróból gazdálkodik. Emellett a Sziltop Kht. saját forrásból 12 ezer euróval is támogatja a szabolcsi roma fiatalok oktatási programját.

[origo]