Bognár László nyilatkozata miatt perre készül nyolc zsidó szervezet

Az Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkára a kormány nevében elítélte a MIÉP alelnökének az FTC megvásárlása ügyében tett kijelentéseit. A szabad demokraták társadalmi összefogást szorgalmaznak az uszító hangok megállítására, nyolc zsidó szervezet pedig közösen tiltakozott. Jogi képviselőjük közölte, hogy valószínűleg feljelentik Bognár László parlamenti képviselőt szerdai nyilatkozata miatt.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára közölte, hogy a tárca "elutasítja Bognár László MIÉP-alelnök szerdán tett kijelentéseinek mind tartalmát, mind pedig szélsőséges megfogalmazását." Székács Imre elmondta, hogy a kormány eddig is és ezután is elítéli az ilyen kijelentéseket. Mint mondta, az ilyen nyilatkozatok a tisztességes ferencvárosi szurkolók százezreit is sértik.

A szabad demokraták gyűlölettel teli, pártokat és magyar polgárokat kirekesztő, nyíltan antiszemita nyilatkozatnak minősítik a MIÉP alelnökének szavait. Pető Iván ügyvivő széles társadalmi összefogásra buzdít az uszító hang megállítására. Szerinte ez esetben nem elég, ha az ügyészség esetleg eljárást kezdeményez közösség elleni izgatás címén.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a MIÉP alelnöke nemzetellenesnek nevezte, hogy a Fotex Rt. többségi tulajdonába került a Ferencváros labdarúgócsapata. Bognár László minden eddiginél nyíltabb antiszemita kijelentéseket tett. Csurka István pártelnök tegnapi nyilatkozatában megismételte, hogy "az önmagát magyarnak érző kispolgár szemben áll az MTK-t pártoló üzleties szellemű, idegengyökerű nagypolgárral, és a fradisták mindig is úgy érezték, hogy míg ők a nép egyszerű gyermekei, addig a társadalmi ranglétrán fölöttük állók a zsidó fogalomba tömöríthetők".

Nyolc zsidó szervezet közös tiltakozó nyilatkozatot juttatott el az MTI-hez. Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója kifejtette: egyre többször kényszerülnek arra a magyarországi zsidó szervezetek, hogy bizonyos belpolitikai események kapcsán tiltakozásuknak adjanak hangot. Az utóbbi időben egyre durvuló hangnemmel szemben azonban egységesen lépnek fel, a tiltakozó leveleket általában mind aláírják. A lap kérdésére nem kívánta kommentálni tiltakozásuk ama mondatát, hogy Bognár szavai miért mennek túl a véleménynyilvánítás szabadságának határán.

Egri Oszkár jogi képviselő azonban elmondta, hogy már korábban is többször tettek feljelentést a magyar hatóságoknál más ügyekben, de sem az ügyészség, sem a rendőrség nem indított még eddig soha vizsgálatot, mert "jogi csűrcsavarásokkal" mindig kibújtak a felelősség alól. De most más helyzet alakult ki - tette hozzá -, mivel az antiszemitizmus már egyáltalán nem burkolt formában jelent meg egy országgyűlési képviselő szavaiban. Egri szélmalomharcnak nevezte eddigi küzdelmüket a magyar hatóságokkal, de hozzátette, hogy most felveszik a kesztyűt, és pár napon belül összeül a nyolc zsidó szervezet vezetősége, ahol megvitatják várható jogi lépéseiket, és valószínűleg följelentik Bognárt az ügyészségen. "Ez nem zsidóügy, hanem társadalmi ügy" - mondta.

Bognár László ügyében jogi szakértők hosszú procedúrára számítanak, ha egyáltalán megindítja az ügyészség ellene az eljárást. Ha ugyanis eljárást akarnak ellene indítani, akkor - lévén szó parlamenti képviselőről - a nyomozó hatóságnak kérnie kell az Országgyűléstől a honatya mentelmi jogának a felfüggesztését.

Korábban:

Az FTC eladása kapcsán antiszemita MIÉP-es kirohanás a sajtótájékoztatón