Nem hosszabbították meg a Vasárnapi Újság megbízott főszerkesztőjének szerződését

A Magyar Rádió elnöke nem hosszabbította meg Lakatos Pálnak, a Vasárnapi Újság megbízott főszerkesztőjének július 31-én lejáró szerződését.

Kondor Katalin, az intézmény vezetője döntését indokolva elmondta: a belpolitikai szerkesztőség vezetője és az új adófőszerkesztő nem kívánt "műsorfelelősi minőségében" együttműködni Lakatos Pállal. "Egyetértettem a két rádiós vezető döntésével és írásban közöltem Lakatos Pállal, hogy nem hosszabbítom meg megbízatását" - tette hozzá a Magyar Rádió Rt. elnöke. Kondor Katalin elmondta: Lakatos Pál a továbbiakban is zavartalanul folytathatja riporteri tevékenységét a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című szerkesztőségében.

Lakatos Pál úgy nyilatkozott: a lépés egy politikai játszma része, a döntés várható volt. Utalt arra, hogy 2000. júniusa óta tart a kinevezése körüli bizonytalanság, és minden esetben csupán két hónapos időre nevezték ki a Vasárnapi Újság vezetői tisztségére. "Ezzel akarták nyomatékosítani: ha nem leszek jó fiú, akkor bármikor megvonhatják tőlem bizalmukat" - fogalmazott Lakatos.

Emlékeztetett arra, hogy őt eddig kétszer váltották le a Vasárnapi Újság vezetői tisztségéből: először a Horn-kormányzat, másodszor pedig most, az Orbán-kormányzat idején. Lakatos Pált először a Vasárnapi Újság 1995. augusztusi 20-i élő adását követően távolították el posztjáról, mert - az indoklás szerint - a műsorvezető Király Edit nem volt képes ellátni feladatát és a műsor vezetését adás közben másnak kellett átvennie.

A leváltott szerkesztőség-vezető ezután pert indított a Magyar Rádió ellen a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon. A bíróság a leváltást jogosnak ítélte. A felperes fellebbezésére a Fővárosi Bíróság helyben hagyta az elsőfokú döntést.

Lakatos Pál ezután felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Legfelsőbb Bíróságon, amely 1998. március 5-én megváltoztatta az előző ítéleteket és a leváltást jogszerűtlennek nyilvánította. A bírói testület úgynevezett kijavító végzésében elrendelte: a szerkesztőség korábbi vezetőjét vissza kell helyezni egykori beosztásába.

A Magyar Rádió kifogást nyújtott be a döntés ellen, azt azonban a Legfelsőbb Bíróság elutasította. Ezután Lakatost visszahelyezték munkakörébe, és szerződését határozott időszakokra meghosszabbították.

A Honfoglalás 2000 Egyesület és a Vasárnapi Újság Baráti Kör több alkalommal is kiállt Lakatos mellett, és minden esetben szorgalmazták a Vasárnapi Újság főszerkesztője munkaszerződésének rendezését.