Vádat emeltek a tapolcai laktanya feketéző őrnagya ellen

Elöljárói hatalommal való visszaélés miatt vádat emeltek a tapolcai laktanya egy őrnagya ellen. N. Z. pincemunkára vezényelt ki kiskatonákat ez év márciusában.

A Győri Megyei Bíróság Katonai Tanácsa tárgyalja a tapolcai laktanya őrnagyának ügyét. A tárgyalásra csak a nyári szünet után kerül sor, a tárgyalási napot még nem tűzték ki. Az [origo] a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivőjétől megtudta, hogy a tapolcai őrnagyot háromrendbeli elöljárói hatalommal való visszaélés vétségével vádolja az ügyész. A tárgyalásig a gyanúsított szabadlábon védekezhet, és a honvédség állományában maradt.

A tapolcai kiképzőközpontban pincemunkára vezényelték ki a kiskatonákat ez év márciusában, bár a katona dolgoztatása a törvénybe ütközik. A sorkatonák kannákat mostak és töltöttek, s minderről videófelvétel is készült, ahol mind a Tapolca központjában lévő borászat, mind a honvédek is beazonosíthatók. A balatonedericsi borkombinát, amelyhez az említett pince tartozik, vezetője is beismerte a történteket. Korábban elképzelhetőnek tartották, hogy a katonai objektum egész vezérkara felelős a katonák feketemunkában való részvételéért, az ügyészségi vizsgálat eredményeként azonban mindössze egy gyanúsított, a laktanya egy őrnagya ellen emelnek vádat.

[origo]