Vádemelési javaslat a HIV-fertőzött prostituált ellen

Vádemelési javaslattal zárta le a BRFK annak a HIV-fertőzött homoszexuális prostituáltnak az ügyét, aki eltitkolta partnerei elől betegségét. A fiú senkit sem fertőzött meg, a rendőrség ennek ellenére életveszélyt okozó testi sértés kísérletével gyanúsítja. A fiú ügyvédje bűncselekmény hiányában az eljárás megszüntetését kéri.

Vádemelési javaslattal továbbította az ügyészséghez a BRFK annak a HIV-fertőzött homoszexuális prostituáltnak az ügyét, aki betegsége ellenére létesített szexuális kapcsolatot. A fiú nem fertőzött meg senkit, a rendőrség ennek ellenére életveszélyt okozó testi sértés kísérletének alapos gyanújával adta tovább az ügyet a Fővárosi Ügyészségnek. A gyanúsított, Gy. Henrik korábban azzal védekezett, nem akarta szándékosan megfertőzni partnereit.

Borbély Zoltán, az ügyészség szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy a gyanúsított 2-8 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. Enyhítő körülmény azonban, hogy - a vizsgálatok jelenlegi állása szerint - senkit sem fertőzött meg. A szóvivő elismerte, hogy amennyiben jelentkezne is valaki, aki azt állítaná, hogy Henrik fertőzte meg, nehéz lenne ezt bizonyítani.

Pelle Andrea, a gyanúsított fiú védője az [origo]-nak elmondta: szerinte nem követett el Henrik bűncselekményt, mivel nem fertőzött meg senkit. Ezért bűncselekmény hiányában az eljárás megszüntetését kéri. Ha jelentkezne valaki, aki azt állítaná, hogy Henriktől fertőződött meg, mág akkor is szinte lehetetlen lenne ezt bizonyítani. Egy korábbi, hasonló ügyben éppen azért szüntette meg a bíróság az eljárást, mert az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy a vádlott megfertőzött volna bárkit is - mondta az ügyvédnő.

Gy. Henrik éveken keresztül hmoszexuális prostituáltként dolgozott. Védekezés nélkül létesített szexuális kapcsolatot partnereivel, annak ellenére, hogy tudta, HIV-fertőzött.

[origo]