Az ORFK hamarosan kihallgatja azokat a könyvvizsgálókat, akik a Postabank 1994-1998 közötti könyvelését végezték. A tisztségviselőket bűnsegédként elkövetett visszaéléssel gyanúsítják. A pénzintézet konszolidációja 158 milliárd forintjába került az államnak.

Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága néhány héten belül kihallgatja azoknak a könyvvizsgáló cégeknek a könyvelőit, amelyek 1994 és 1998 között a Postabank könyvelését végezték. Ellenük bűnsegédként elkövetett, gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése vétségének alapos gyanúja miatt indul majd eljárás. A gyanúsítás lényege, hogy a bank éves auditálását készítő cégek a pénzintézet éves pénzügyi jelentéseinek hitelesítésével megtévesztették a tulajdonosokat, s ezért őket is felelősség terheli a bank eladósodásáért. A gyanú szerint a menedzsment a könyvvizsgálókkal összejátszva közösen tévesztette meg az igazgató tanács külsős tagjait és a tulajdonosokat is. A Postabank konszolidációja 158 milliárd forintjába került az adófizetőknek.

A Postabank könyvelését a kérdéses időszakban a Deloitte & Touche, az Arthur Andersen, valamint a Prudentia végezte. Az ORFK azonban nem a cégek, hanem egykori alkalmazottaik ellen indít eljárást. A rendőrség több könyvelőt is gyanúsít, hogy pontosan hányat, azt nem árulták el. A vizsgálatot végző osztály munkatársa, Gera Antal elmondta: a gyanúsítottak száma a kihallgatáson kapott információk miatt változhat. A vallomások alapján újabb gyanúsítottak és tanúk kihallgatása várható.

A könyvvizsgáló cégek ellen már korábban, idén május 3-án per indult. A magyar állam és a legnagyobb állami Postabank-részvényesek követelnek százmilliárdos kártérítést a könyvvizsgálóktól. A cégek ebben a perben visszautasították, hogy felelősség terhelné őket a bank helyzetéért. Képviselőik azt állították, szakszerűen jártak el, illetve az Arthur Andersen cég úgy vélte, soha nem volt a bank hivatalos könyvvizsgálója, így felelős sem lehet semmiért. A gyanúsítottak vallomásai és a nyomozás során felmerülő új tények, személyi és cégkapcsolatok alkalmasak lehetnek a cégek ellen indított per kimenetelének befolyásolására is.

A Postabank korábbi menedzsmentje, igazgatósága és felügyelőbizottsága ellen még 1999-ben az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága "gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése" vétségének alapos gyanúja miatt indított eljárást . A felügyelőbizottság ellen a nyomozás megindulása után három nappal megszüntették az eljárást. A napokban megszüntették a nyomozást az igazgatóság külsős tagjaival szemben is. A Postabank-ügyben jelenleg csak Princz Gábor volt elnök-vezérigazgató és négy vezetőtársa ellen folyik nyomozás.

[origo]