Az ellenzék rendkívüli ülés összehívását kéri

Az MSZP és az SZDSZ rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi. Az FVM és a Dunaferr körüli ügyek tisztázására állítanának fel két vizsgálóbizottságot. A korábbi, hasonló kezdeményezéseket a kormánypártok leszavazták.

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi az MSZP és az SZDSZ. A két ellenzéki párt a földművelésügyi minisztériumban történt valószínűsíthető visszaélésekkel kapcsolatban a miniszterelnök felelősségét vizsgáló bizottság felállítást kezdeményezi ismételten. Emellett a Dunaferr körüli ügyek tisztázására is külön vizsgálóbizottságot állítanának fel.

Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes az [origo]-nak elmondta, hogy péntekre gyűlt össze a szükséges 78 aláírás, a parlament összehívásáról szóló kérvényt már átadták a házelnök hivatalának. Az ellenzék augusztus 7-ére hívná össze az ülést. A házszabály értelmében Áder János házelnöknek ettől számítva legfeljebb 8 napon belül, legkésőbb 15-ig kell kitűznie a rendkívüli ülést.

Keller elmondta: a Dunaferr-üggyel és az FVM-ben korábban tapasztalt visszaélésekkel kapcsolatban is vizsgálódnia kellene a parlamentnek. A szocialisták szerint a kormánynak is érdeke, hogy a közvéleményt foglalkoztató kérdéseket tisztázzák.

Szabadi Béla és más személyek őrizetbe vételét, illetve azt követően, hogy a Dunaferr dolomitrendeléseit illetően egymásnak is ellentmondó nyilatkozatok hangzottak el, még inkább indokolt tisztázni, terheli-e politikai felelősség Orbán Viktor miniszterelnököt az FVM-ben történt visszaélésekért, illetve érvényesült-e politikai befolyásolás a Dunaferr és az autópálya-építés közbeszerzéseinél - olvasható a két pártnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ellenzéki képviselők még a tavaszi ülésszak idején kezdeményezték a vizsgálóbizottságok megalakítását, de a kormánytöbbség - álláspontjuk szerint a házszabályt megsértve - akkor ezt megakadályozta. Azért kezdeményezi az ellenzék ismételten, hogy az Országgyűlés a nyári szünetben tartott rendkívüli ülésen hozza létre a két vizsgálóbizottságot, mert úgy vélik, haladéktalanul hozzá kell kezdeni a közvéleményt foglalkoztató ügyek tisztázásához.

[origo]