Az FKGP és a Fidesz is a kétkamarás parlament mellett

Az FKGP és a Fidesz is támogatja a kétkamarás parlament visszaállítását. Pénteken Medgyessy Péter, az MSZP kormányfő-jelöltje jelentette be, hogy kezdeményezi a kétkamarás parlament létrehozását. A javaslatot eddig csak az SZDSZ utasította el.

Az FKGP mindig is támogatta a kétkamarás parlament létrehozását - közölte az Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető szombaton. Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt pénteken jelentette be, hogy kezdeményezni fogja a kétkamarás parlament visszaállítását.

A kormánypárti politikus azzal indokolta véleményét, hogy Magyarországon korábban mindig kétkamarás parlament volt. A frakcióvezető szerint a mai Országgyűlés csak egy részét fedi le a lakosságnak, és több olyan szervezet marad így képviselet nélkül, amelynek köze kellene, hogy legyen a döntésekhez. Példaként említette, hogy a két világháború között volt képviseletük a kereskedelmi kamaráknak, az egyetemeknek és a történelmi egyházaknak is.

Szentgyörgyvölgyi Péter úgy látja azonban, hogy a közeljövőben ez az elképzelés nem valósulhat meg, mert - a frakcióvezető véleménye szerint - a kérdésben nincs esély a konszenzusra. Az alkotmány módosításához a képviselők kétharmadának szavazata szükséges, és annak megállapítása sem egyszerű, hogy kik kapjanak képviseletet a pártokon kívül. A frakcióvezető úgy véli, a kétkamarás parlament megoldhatná a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletét is.

A kisebb parlament gondolatát a Fidesz kormányra kerülése után már felvetette, de ennek megvalósításához semmilyen támogatást nem kapott az ellenzéktől - mondta Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója.

 A politikus plagizált ötletnek nevezte Medgyessy Péter elgondolását. Szerinte ugyanis a Fidesz már megfogalmazta, hogy 200-220 emberrel is jól működne a parlament, de az ellenzék ezt nem támogatta, és mivel a választójogi törvény módosításához a képviselők kétharmadának szavazata szükséges, a változtatásra nem volt esély. Mátrai szerint mindenképpen fel kellene mérni, hogy a parlamenti képviseletre javasolt szervezetek - például a szakszervezetek - valójában mekkora erőt képviselnek.