Szeptembertől változik az autók környezetvédelmi ellenőrzése

Szeptember 1-jétől több új szabály vonatkozik majd a gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálatára. Az igazolólapon kívül a hátsó rendszámtáblára elhelyezett zöld, kék, sárga és piros színű hatszögletű matrica is tanúsítja majd a környezetvédelmi előírások teljesítését és a szennyezés mértékét.

Az új rendelet értelmében zöld matricát kaphatnak a legkorszerűbb, környezetbarát katalizátoros benzinüzemű járművek. A benzines autók mellett az EU-tagországokban, és az Egyesült Államokban 1998. január 1-je után gyártott dízelautók, kistehergépkocsik és kisbuszok is jogosultak lehetnek a zöld matricára. Ugyancsak zöld matricát kaphatnak a legalább EURO II. minősítéssel rendelkező tehergépjárművek, nehéz-tehergépjárművek és autóbuszok.

A csökkentett szennyezésű gépkocsik kék matricát kaphatnak. Itt lehet számításba venni a szabályozatlan keverékképzésű, katalizátoros járműveket, illetve a gázzal üzemelő személyautókat. Hagyományos, az előzőekben említett feltételeket nem teljesítő benzinmotoros négyütemű járművek megfelelőségét sárga matrica ismeri el. Piros matricát a hagyományos kétütemű és dízelmotoros járművek kaphatnak a felülvizsgálat során.

A rendelet szerint a területi közlekedési felügyelet saját eljárása során, vagy a rendőrhatóság jelzése alapján a dízelmotoros gépkocsit vizsgálatra berendelheti, amennyiben füstölése olyan mértékű, hogy láthatóan zavarja a mögötte haladók kilátását. Ha a gépkocsi szennyezése meghaladja a megengedett szintet, a közlekedési felügyelet az igazolólap érvényességét 15 napra korlátozza, s a matricát a rendszámtábláról eltávolítja. Ha egy dízelmotoros gépkocsi a megengedett érték kétszeresénél több füstöt bocsát ki, akkor a felügyelet az igazolólap érvényességét öt munkanapra korlátozza.