Részegek verik a skizofréneket - menekülnek az orvosok

Megszűnhet a miskolci megyei kórház pszchiátriai osztálya, itt kell ugyanis ellátni a detoxikáló részleg feladatait is. Emiatt mindennaposak a botrányos jelenetek, a részegek gyakran rátámadnak a skizofrén betegekre, vagy akár az ápolókra. Az orvosok nagy része elmegy az osztályról. Bár Miskolcon a legrosszabb a helyzet, más kórházakban is egyre nagyobb problémát okoz, hogy egy korábbi rendelet értelemében nem működhetnek önálló detoxikálók.

A kép a Nyírő Gyula Kórház
detoxikálójában készült

A megszűnés szélére került a miskolci megyei kórház pszichiátriai osztálya. Itt látják el ugyanis évek óta a detoxikálással járó feladatokat is. Emiatt mindennaposak a botrányos jelenetek: a kijózanodóban lévő részegek sokszor a skizofrén betegekre vagy az ápolókra támadnak. Túry Ferenc osztályvezető főorvos szerint nincs elég hely az osztályon, ezért kénytelenek közös kórterembe fektetni a részegeket a pszichiátriai kezeltekkel. Szakmai műhiba volt egybevonni a detoxikálót és a pszichiátriát - mondja Túry.

A döntés hátterében az áll, hogy az Országos Egészségbiztosító Pénztár évekkel ezelőtti döntése miatt nem kaphatnak pénzt a detoxikáló állomások. A kórházaknak kell gondoskodniuk a körzetükbe tartozó alkoholmérgezéses betegekről. Így került néhány éve a miskolci megyei kórház pszichiátriai osztályához a detoxikáló részleg is. Dr. Túry a tarthatatlan állapotok miatt szeptembertől távozik a kórháztól. Rajta kívül többen is elmennek, Túry szerint valószínűleg hamarosan megszűnik az osztály, mert nem lesz elég orvos. A főorvos elmondta: korábban többször is jelezték a helyi ÁNTSZ-nek, lehetetlen állapotok uralkodnak az osztályon, de ennek ellenére nem történt semmi változás.

Nagy Gábor, a kórház főigazgató-helyettese egy korábbi, az Észak-Magyarország című megyei napilapnak adott nyilatkozatában elismerte, hogy nagy terhet jelent az orvosoknak, hogy a detoxikáló egy helyen működik a pszichiátriával. A kórházvezető elmondta: bízik abban, hogy az ÁNTSZ is átgondolja majd a detoxikálókkal kapcsolatos helyzetet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ÁNTSZ tisztifőrovosa viszont azt mondta az [origo]-nak, hogy nem az ő döntésük miatt alakult ki az áldatlan állapot. Az OEP korábbi döntése nyomán miden kórháznak el kell látnia az eszméletlen részeg betegeket. Ennek értelmében utasította a tisztifőorvos a megyei kórházat, hogy lássa el a detoxikálással járó feladatokat. A korábbi detoxikáló állomást ugyanis a városi kórház tartotta fent. Minden kórház belügye, hogy az intézményen belül melyik osztály látja el a feladatokat - mondta Sedlák Mária megyei tisztifőorvos.

Bár Miskolcon alakult ki a legsúlyosabb helyzet, más kórházakban is akadnak problémák. Esztergomban is a pszichiátria mellett működik a detoxikáló, ott is a pszichiátriai osztálynak kell ellátnia a detoxikálással járó feladatokat.

Veér András pszichiáter szerint a miskolci esethez hasonlóan komoly problémák országosan nem jelentkeznek. A kórházakban ugyan, de külön részlegként működnek a legtöbb helyen a detoxikálók. Ugyanakkor több kórházban  is komoly gondokat okoz a detoxikálási feladatok ellátása - elsősorban a nagy költségek és a munkaerőhiány miatt.

 Koleszár Lajos, a miskolci városi kórház igazgatója és a körzet szocialista országgyűlési képviselője szerint a megoldás az lehetne, ha az alkohol és a dohánytermékekből származó állami bevételeket visszaforgatnák az egészségügybe. Jelenleg ugyanis rendszeresen kell a részegeket a pszichiátriai betegek mellé, egy szobába fektetni.

K.G.

Korábban:

Funk Sándor szerint a részeg ember nem a detoxikálóban veszíti el emberi méltóságát