Bauer szerint nemzeti érdek a vizsgálóbizottság felállítása Dunaferr-ügyben

Bauer Tamás szabad demokrata képviselő szerint nemzeti érdek tisztázni, visszaélt-e hatalmával Orbán Viktor azért, hogy családját anyagi előnyhöz juttassa. A politikus úgy látja: az Orbán-bánya és a Dunaferr közötti kapcsolatról egymásnak ellentmondó információk láttak eddig napvilágot.

Az MSZP és az SZDSZ rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi. Az FVM és a Dunaferr körüli ügyek tisztázására állítanának fel két vizsgálóbizottságot. A korábbi, hasonló kezdeményezéseket a kormánypártok leszavazták.

"Nemzeti érdek, hogy mielőbb tisztázódjék: visszaélt-e hatalmával a miniszterelnök annak érdekében, hogy a saját családjának szerezzen anyagi előnyöket, vagy ez alaptalan gyanú, amit el kell oszlatni" - mondta Bauer Tamás (SZDSZ) a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatóján, hétfőn.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlésben már többször szóba került az Orbán-bánya és a Dunaferr közötti kapcsolat kérdése, és ez ügyben több, szerinte egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot, amelyeket tisztázni kellene.

"A kormány korrupciósorozatának csúcsa az, hogy a Dunaferr általa kinevezett új vezetése az egész dolomit-ügyet a miniszterelnök édesapjának juttatta" - fogalmazott Bauer. Hozzátette: az elmúlt napokban egyértelműen kiderült, hogy a kormány és a jelenlegi Dunaferr vezetés össze-vissza beszél, és ellentmondásos dolgokat állít.

Bauer szerint az elmúlt napok nyilatkozataiból kiderült, hogy az Orbán-bánya kereste meg a Dunaferrt, és akkor kapott megrendelést, amikor Orbán Viktor már miniszterelnök volt. "Oly mértékben ellentmondóak az állítások, hogy elengedhetetlen a magyar demokrácia szempontjából, hogy a kérdést parlamenti vizsgálóbizottság vizsgálja ki" - tette hozzá.

A politikus jelezte: az Országgyűlésben korábban felajánlotta lemondását arra az esetre, ha létrejön egy parlamenti vizsgálóbizottság, a testület előtt a miniszterelnök megjelenik és tisztázza magát, valamint egyértelműen kiderül az állítások alaptalansága. "Ha kiderül, hogy történt visszaélés, akkor viszont a miniszterelnöknek kell lemondania" - tette hozzá.

"Itt nem arról van szó, hogy történt-e bűncselekmény, hanem arról, hogy történt-e visszaélés a miniszterelnöki hatalommal" - vélte a szabad demokrata képviselő.

Korábbi cikkünk:

Az ellenzék rendkívüli ülés összehívását kéri