Még mindig titokban a Happy End-zsűri névsora

Száztizenkét nap után sem közölte az Országimázs Központ, hogy kik vettek részt abban a bírálóbizottságban, amely az év elején győztesnek nyilvánította a Happy End Kft.-t a 4,2 milliárd forintos országimázs-pályázaton. A központ vezetője sokadik levelében ugyanakkor most azt jelzi: egy hét múlva elkezdik feltölteni a Miniszterelnöki Hivatal internetes oldalára az összes közbeszerzési pályázat bírálóbizottsági tagnévsorait 1995-ig visszamenőleg. Ám ezzel továbbra sem válaszol az eredeti kérdésre.

A Magyar Hírlap a Happy End-ügyben döntő egyetlen konkrét névsorra kíváncsi hónapok óta. A válaszra az adatvédelmi törvény szerint a központnak 15 napja lett volna. A közérdekű információ megszerzése érdekében jogi szakértők per indítását tanácsolják szerkesztőségnek.

A jogi huzavona és információkérő levélváltás április 9-én kezdődött, amikor a lap egyetlen kérdéssel fordult az Országimázs Központ (OIK) vezetőjéhez: név szerint kik nyilvánították győztesnek ez év elején a Happy End Kft.-t a 4,2 milliárdos országimázs-pályázaton?

Tóth István Zoltán, az imázsközpont vezetője előbb a Miniszterelnöki Hivatal közbeszerzési és gazdasági igazgatóságához továbbította a kérést, majd a kancellária az akkor még hivatalban lévő adatvédelmi biztostól kért állásfoglalást.

Majtényi László válaszában közölte: az adatvédelmi törvény szerint a közbeszerzési bírálóbizottságokban részt vevő tagok neve és beosztása nyilvános adat. Az OIK ezután újabb pontosítást kért az ombudsmani hivataltól, hogy az állásfoglalás érvényes-e 1995-ig visszamenőleg az összes közbeszerzési bírálóbizottság tagnévsorára.

Majtényi hivatali idejének június végi lejárta előtt néhány nappal ismét válaszolt, méghozzá újra igenlően. Ugyanakkor hozzátette: nem kell a hatalmas mennyiségű adatot és nevet automatikusan nyilvánosságra hozni, viszont ha valaki bármely konkrét esetben kíváncsi egy névsorra, annak azt ki kell adni. Az OIK vezetője három héttel ezelőtti újabb sürgetésünkre törvényes határideje lejártakor, két napja válaszolt, ám megint megkerülte konkrét kérésünket. Ezúttal ugyanis figyelmükbe ajánlotta, hogy korábban két ellenzéki képviselőt levélben értesített arról, hogy folyamatos adatfeltöltéssel egy hét múlva kezdik megjeleníteni a kancellária internetes honlapján 1995-től valamennyi közbeszerzési döntőbizottság tagnévsorát.

Egy a lap által megkérdezett adatvédelmi szakértő megismételte: a törvény alapján konkrét kérdésre 15 napon belül konkrét választ kellene adni az imázsközpontnak. Ha a választ meg kívánnák tagadni - ami valószínűtlen, hiszen elfogadták Majtényi általános érvényű állásfoglalását -, arra 8 nap állt volna rendelkezésükre. Mivel a többször megismételt kérdést legutóbb július 9-én tették fel, a múlt pénteki kitérő válasszal az imázsközpont túllépte törvényes határidejét.

Más módszer is létezik, a perindítás - mondta egy jogi szakértő. Ha az esetet államigazgatási eljárásnak tekintjük, a hivatalnak akkor is csak 30 napos határideje lenne a konkrét válaszra (ezt csökkenti 15 napra az adatvédelmi jogszabály), ennek elmaradása esetén pedig beperelhető az Országimázs Központ. A jogász tapasztalata szerint az ilyen jellegű pereket a bíróságok viszonylag gyors eljárással tárgyalják, így néhány hónapig tartana még a vita. Tovább tehát nemigen, mint az eddig eltelt 112 nap. Arra, hogy mit jelent a kancellária "folyamatos adatfeltöltése", tehát mikor kerül nyilvánosságra a Happy End-bírálóbizottság névsora, egyelőre nem kaptunk választ a központtól.

Korábban:

Nyilvános adat a Happy Endet zsűrizők névsora