A legfőbb ügyész dönt Tarlós ügyében

A Fővárosi Főügyészség a legfőbb ügyészhez továbbította a Tarlós elleni feljelentést. Polt Péter hivatala arról dönthet, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal hatáskörébe utalja-e az óbudai polgármester elleni eljárásról való döntést. Amint kiderül ki, az illetékes, három napon belül megszülethet a határozat.

Polt Péter legfőbb ügyész, vagy büntetőjogi helyettese dönt arról, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal hatáskörébe utalják-e a Tarlós-ügyet. Tarlós István óbudai polgármester ellen a Habeas Corpus kisebbségi jogvédő szervezet tett feljelentést hivatali visszaélés gyanúja miatt.

Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta az [origo]-nak, hogy a legfőbb ügyész hivatala megvizsgálja az ügy jogi, tárgyi súlyát, és ennek fényében dönt. A szóvivő szerint amint kiderül, melyik hivatal illetékes az ügyben, három napon belül megszületik a döntés, indul-e eljárás Tarlós ellen.

A polgármestert még július első felében jelentették fel, mivel be akarta tiltatni a melegrendezvényeket a szigeten. Több mint egy hete húzódik a döntés, hogy indítanak-e eljárást az ügyben. Közben a Habeas Corpus Munkacsoport bírálta Dávid Ibolya igazságügy-minisztert, aki nyilatkozatában az óbudai polgármester mellé állt.

A melegrendezvények kitiltásáról született megállapodást - melyet a Sziget szervezői aláírtak, majd a jogvédők nyomására egyoldalúan felmondtak - a II-III. Kerületi Bíróság korábban semmissé tette. Tarlós fellebbezett a határozat ellen.

[origo]

Korábban:

A meleg jogvédők bírálják Dávid Ibolyát