A tárcához fordultak a pszichiáterek a detoxikálók miatt

Beadvánnyal fordul a Pszichiátriai Szakmai Kollégium az Egészségügyi Minisztériumhoz a detoxikáló állomások ügyében. Azt kifogásolják a pszichiáterek, hogy - mint arról az [origo] korábban beszámolt - több kórházban is a pszichiátriai osztályokra hárították a detoxikálással járó feladatokat is.

Füredi János, a szakmai kollégium elnöke szerint veszélyezteti a pszichiátriai osztályok működését, hogy a detoxikálással kapcsolatos feladatokat is itt kell ellátni. Ezért a szakmai kollégium javaslatában arra kéri az Egészségügyi Minisztériumot, hogy a továbbiakban ezt ne engedélyezzék. Kérik a minisztériumot, hogy a sürgősségi betegellátás részeként működjenek a jövőben a detoxikálók, ne más kórházi osztályokon. A minisztérium sajtóosztályán elmondták: a szakkolégium kérése megérkezett, de döntés csak ősszel várható az ügyben.

Füredi szerint azért nem lehet pszichiátriai betegeket és részegeket egy osztályon kezelni- mint ahogyan ezt több kórházban is teszik-, mert ez ellehetetlenítheti a pszichiátriák működését: a kezeléshez csendre és nyugalomra volna szükség, ehelyett a részegek sokszor hangoskodnak, randalíroznak.

A detoxikálókat Miskolc mellett - többek között - Egerben és Esztergomban is a pszichiátriára költöztették. A probléma oka hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy korábbi rendeletében megvonta az anyagi támogatást a detoxikálóktól és a helyi önkormányzatokra - vagyis gyakorlatilag a kórházakra - bízta az eszméletlen részegek kijózanításával járó feladatot.

Mint arról az [origo] korábban beszámolt, Miskolcon, ahol a megyei kórház pszichiátriai osztályán kezelik a részegeket is, mindennaposak a botrányos jelenetek. A részegek sokszor a skizofrénekre támadnak. A körülmények miatt több orvos is elmegy az osztályról, valószínűleg hamarosan megszűnik a pszichiátriai osztály a kórházban.

K.G.

 

Korábban:

Részegek verik a skizofréneket