30-40 ezer köbméter építési törmélekét rakott le engedély nélkül Kőbányán a Pribe-limpex Kft. A betontörmelék a másfél éve leégett Budapest Sportcsarnok romjaiból származik. A BS hulladék egészségre veszélyes anyagokat tartalmazhat, és a környéken lakók szerint patkányok bújnak meg a szemétben. A törmeléket Kőbányára szállító kft-t a Cégbíróság törölni kívánja, Kőbánya polgármestere ezért fél, a szemetet senki sem viszi majd el.

 György István kőbányai polgármester kedden bejelentette, attól fél, hogy nem lesz, aki eltüntesse a Keresztúri útra hordott szeméthegyet. A polgármester csak most tudta meg, hogy a szemetet illegálisan Kőbányára szállító cég örökre eltűnhet, mert a Cégbíróság az APEH feljelentése alapján törli a vállalkozások névsorából. A polgármester ezért az ügyészséghez fordult, hogy mindenképpen legyen kit felelősségre vonni a hatalmas hulladék halom miatt.

A Pribe-limpex Kft idén tavasszal kezdte a BS bontásából maradt törmeléket a kőbámyai Keresztúri útra szállítani. A szeméttel telehordott terület a MÁV tulajdona, a MÁV bérbe adta helyet a hulladékszállítóknak. A Pribe-limpex arra is engedélyt kapott a vasúttársaságtól, hogy a helyszínen dolgozza fel az asztallap méretű betontömböket.

A szeméthegy közvetlen közelében lakótelep van. Az arra élők április elején kezdtek tiltakozni a szomszédjukba érkező BS romok miatt. Kezdetben csak a nagy teherautóforgalom zavarta őket, később azonban megjelentek a patkányok is, melyek a sportcsarnok maradékában vertek tanyát. Kiderült, hogy a MÁV-telepre szállított beton egészségre káros azbesztet is tartalmaz.

A kőbányai önkormányzat április 23-án leállíttatta a szállításokat, és betoncölöpökkel elzárta a telephelyhez vezető utat, hogy több törmeléket semmiképpen se lehessen odaszállítani. A telep lezárása mellett az önkormányzat településfejlesztési és városrendezési irodája százezer forint bírság kiszabása mellett arra kötelezte a szállítót, hogy vigye el a szemetet, állítsa vissza az eredeti állapotot. A döntést a Pribe-limpex ügyvezetője, Pribeli Ferenc nem fogadta el, bírósághoz fordult. Jogerős ítélet az ügyben még nem született.

Kőbánya azzal érvel, hogy nem volt engedélye a szállítónak a szemét lerakásához. Pribeli Ferenc vállalkozó szerint azonban nincs jogszabály, amely megengedné az önkormányzatnak, hogy engedélyhez kösse a hulladék lerakását magánterületen. Ő megállapodott a telektulajdonos MÁV-val, és ezt követően nem kellett mérlegelnie, véli a vállalkozó. Kőbánya építésze szerint Pribeli téved. Amennyiben ugyanis Pribeliék otthagyják a szemetet a MÁV telepen, akkor az egy terület feltöltésének minősül, mert 6 méter magasan áll a betontörmelék. Területet feltölteni pedig csak építési engedéllyel lehet. Ha viszont helyben akarják feldolgozni az anyagot - ahogy azt Pribeliék ígérték - akkor a feldolgozás végzéséhez kellett volna telepengedélyt kérnie. Így az önkormányzat szerint mindenképpen el kell vinnie a vállalkozónak a szemetet.

Az önkormányzat mostanáig nyugodtan várta, hogy a bíróság igazat ad neki, és akkor majd a kft viszi a szemetét. A múlt héten azonban a polgármester megtudta: az APEH kezdeményezte a Pribe-limpex törlését a Cégbíróságon. Az APEH ugyanis nem találja az alig egy éve alakult céget, a hivatalosan bejegyzett címre írott levelek sorra visszajöttek. Július 6-án a Cégbíróság megalapozottnak találta az APEH panaszát, és megkezdte a cég felszámolását. A Cégbíróság döntése még nem jogerős. György István polgármester attól fél, a Pribe-limpexet a Cégbíróság napokon belül törli a magyar cégek listájáról, a kft jogutód nélkül megszűnik, és soha többé nem lesz kit felelősségre vonni a szeméthegy miatt. Ezért a polgármester az ügyészséghez fordult, amely megkezdte a vizsgálatot. Mivel kft-ről van szó, hiába ismert a tulajdonos tartózkodási helye, a cég megszűnése után őt a cég által okozott kár miatt már nem lehet felelősségre vonni.

Pribeli Ferenc azzal nyugtatta a polgármestert, hogy csak adminisztrációs hiba miatt akarhatják törölni cégét, és biztos nem fog megszűnni kft-je. Györgyöt ez egyáltalán nem nyugtatta meg, mert már átverték más cégek is hasonló módszerrel: tartoztak az önkormányzatnak, aztán amikor fizetésre került a sor, eltűntek.

A polgármester szerint a MÁV is felelős a történtekért, mert úgy adta bérbe a területét, hogy nem volt engedélye a szállítóknak se lerakni, se feldolgozni a BS törmelékét. A polgármester szerint, ha eltűnik a Pribe-limpex, akkor majd a MÁV-nak kell elvinnie a szemetet. A BS újjáépítését az Ifjúsági és Sportminisztérium irányítja, a munka felelőse Fürjes Balázs államtitkár. György István többször kereste az ügyben Fürjest, aki ígért ugyan intézkedéseket, de ezek semmilyen eredménnyel sem jártak. Kőbánya alpolgármestere szerint érthetetlen, hogyan kerülhetett az állami megbízás közelébe egy olyan cég, ami ellen az APEH eljárást indított.

Mind az önkormányzat, mind a környéken lakók kérésére több vizsgálat is kezdődött a szemét körül. Az már biztos, hogy azbesztet tartalmaz, de az Országos Közegészségügyi Központ szerint nem egészségkárosító mértékben. A vizsgálattal az önkormányzat elégedetlen volt, ezért most az ÁNTSZ is méri azbeszt jelenlétét. Szintén az ÁNTSZ intézkedett patkány ügyben. Az önkormányzatnál nem tudták megmondani, veszélyeztetik-e még a környéken lakókat a BS szemetében megbúvó patkányok.

[origo]

Korábban:

Engedély nélkül szennyez a lebontott BS

Ajánlat:

Az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapja