Morvai a bírósághoz fordult Petőfi-ügyben

A Megamorv Petőfi Bizottság megtámadta a bíróságnál a belügyminiszter egy korábbi döntését, amely megtiltja, hogy felnyissák a Petőfi család sírját. A testület azután fordult bírósághoz, hogy kiderült: a barguzini csontváz mégis egy férfié.

Morvai Ferenc, a Petőfi-bizottság elnöke megtámadta a bíróságon a belügyminiszter korábbi döntését, amely megtiltotta, hogy felnyissák a Petőfi család Kerepesi úti temetőben lévő síremlékét. Morvai azért szeretné felnyittatni a Petőfi család sírját, hogy elvégezhessék az összehasonlító DNS-vizsgálatot a költő édesanyjának földi maradványain és a Barguzinban talált csontleleten.

Korábban Budapest főjegyzője indok nélkül megtagadta az engedély a sírfelbontásra, Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője pedig - mint a főjegyző hivatali főnöke - kiadta az engedélyt, amit aztán a belügyminiszter megsemmisített.

A bizottság kérte a bíróságtól, hogy sürgősséggel vizsgálja meg a jogorvoslati kérelmet - mondta Morvai. Elmondta, hogy a bíróság elé tárják majd az eddigi szakvéleményeket, amelyek között ott van a "világ egyik legjobb és leghitelesebb intézményétől " származó legutóbbi DNS-vizsgálat eredménye is, amely azt mutatta ki, hogy a lelet férfitól származik. Morvai hozzátette: ha nem születik belátható időn belül számukra kedvező ítélet, a nemzetközi közvéleményhez fordulnak, vagy engedetlenséghez folyamodva kikényszerítik a sír felnyitását.

Morvai emlékeztetett, hogy öt évvel ezelőtt már közel voltak ahhoz, hogy felnyithassák a Petőfi család sírhelyét. A főváros vezetése azonban ehhez elfogadhatatlan feltételeket támasztott, a csontokat egy bank széfjében kellett volna őrizni.