Elfogták a sírrongáló gyerekeket

Három 11 és 12 év közötti kisfiú rongálta meg tegnap késő délután a bajai római-katolikus Rókus temető 67 sírját. A gyanúsítottak, mivel még nem töltötték be a 14. életévüket, nem büntethetők.

A rendőrség a helyszínen talált apró lábnyomok és a szomszédban lévő kórház egyik nővérének vallomása alapján már korábban feltételezte, hogy kiskorúak az elkövetők. Az ápolónő a korábbi napokban többször is látott a temetőben gyerekeket, akik nem csak játékkal múlatták a nyári szünidőt, hanem száraz virágok meggyújtásával is szórakoztatták magukat. A vallomás és a helyszíni nyomok alapján a nyomozók kikérdezték a környékbeli gyerekeket, akik elárulták, hogy a három kisfiú szokott a sírkertbe járni. A fiúk elismerték hogy ők döntötték le a több tucat sírkövet, de tettükre nem tudtak magyarázatot adni.

A gyanúsítottak, mivel még nem töltötték be a 14. életévüket, nem büntethetők. A halottak hozzátartozói azonban polgári peres eljárás keretében kérhetik káruk megtérítését a szülőktől.

A bűncselekményt a temetőgondnokság jelentette be ma reggel, ami után a rendrőrség rongálás és kegyeletsértés bűncselekménye miatt indított nyomozást - mondta el az [origo]-nak Ferenczi László, a Bács-Kiskun megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője.

[origo]