Feljelentették a zámolyi roma házak építőjét

Műszaki kifogások miatt rendőrségi feljelentést tett a zámolyi roma házakat építő alvállalkozó ellen az Országos Cigány Önkormányzat.

Műszaki kifogások miatt rendőrségi feljelentést tett a zámolyi roma házakat építő alvállalkozó ellen az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) - közölte Kozéky László. Az OCÖ szociális lakásépítési és környezetvédelmi kht.-jának ügyvezető igazgatója elmondta: az időközben Strasbourgba távozott romák számára épült hat lakásból kettőt még nem adtak át az építők, négy elkészült ugyan, de a műszaki állapotuk - az igazságügyi szakértői vizsgálatok eddigi eredménye szerint - nem megfelelő.

A Franciaországban menedékjogot kapott roma családok szociálpolitikai kedvezményének felhasználásával az OCÖ tulajdonában levő telkekre emelt házakat a cigány önkormányzat közhasznú társaságának alvállalkozójaként az adonyi székhelyű Cseto-Bau Bt. építette.

- A megállapodás értelmében az alvállalkozónak az épületeket kulcsrakészen, a területet pedig parkosítva kellett volna átadnia. Ezzel szemben a házak kivitelezése nem megfelelő, s elmaradt a terület rendbetétele is - közölte Kozéky László. Mivel az építő cég a romák távozása miatt csaknem két éve gazdátlan és a még át nem adott épületek őrzéséről sem gondoskodott, azok állaga folyamatosan romlott, és sok mindent el is loptak belőlük.

A házak sorsának rendezésére az állam egyébként feltehetően ügybiztost jelöl majd ki, a műszaki kifogások rendezéséről pedig feltehetően a bíróság dönt majd - mondta az ügyvezető.

Korábban:

Strasbourg elutasította a zámolyiak keresetét a magyar állammal szemben