Három hét múlva döntenek az MSZP népszavazási beadványáról

Az Országos Választási Bizottság augusztus 21-én tárgyal az MSZP által a héten újólag benyújtott népszavazási kezdeményezésről. Tételesen újból áttekintik az immár önálló lapokon szereplő kérdéseket.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) augusztus 21-én tárgyal az MSZP által e héten újólag benyújtott népszavazási kezdeményezésről - közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda helyettes vezetője. Elmondta, hogy a testület egy teljesen új eljárás keretében tárgyal a kezdeményezésről. A korábbi vita alapján akár azonnal is dönthet a bizottság, de tételesen újból át is tekintheti az immár önálló lapokon szereplő négy kérdést.

Abban az esetben, ha a bizottság még 21-én dönt, a határozat a Magyar Közlönyben való megjelenésével válik kihirdetetté. Ezt követően 15 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy ellene panasszal éljen valaki az Alkotmánybíróságnál.

Az MSZP az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően négy külön íven szerepelteti a kérdéseket, amelyeknek megfogalmazását is pontosították. A taláros testület határozata szerint ahhoz, hogy a polgárok egyértelműen állást foglalhassanak a népszavazásról, egy aláírásgyűjtő íven csak egy kérdés szerepelhet. A szocialistáknak ezért kellett ismét a választási bizottsághoz fordulniuk.

Az OVB tagjaitól megtudtuk, hogy a korábbi szoros, hat-öt arányú döntés miatt várhatóan tételesen megvitatják a kérdéseket. Újólag megvizsgálják, hogy ezek nem irányulnak-e burkolt alkotmánymódosításra.

Az OVB tagjai emlékeztettek arra is, hogy a korábbi vita során markánsan megfogalmazódott: a sorkatonai szolgálat megszüntetését célzó javaslat megvalósításához az alkotmány módosítására is szükség lenne.

Korábban:

Újra benyújtja népszavazási kérelmét az MSZP