Mikola megállapodott a patikusokkal

Az egyezség szerint két év alatt öt százalékkal növelik a gyógyszerek kiskereskedelmi árrését, és valószínűleg nem kell majd előre kifizetniük a patikáknak a támogatott gyógyszerek teljes árát sem. Az egyezség több pontjához még a kormány jóváhagyása is szükséges.

Megállapodtak a gyógyszerészek Mikola István egészségügyi miniszterrel. Erről szerdán szándéknyilatkozatot írtak alá, az egyezség több pontját ugyanis még a kormánynak is el kell fogadnia.

Az egyezség szerint két év alatt 5 százalékkal, 15 százalékról 2 lépcsőben 20 százalékra növelik a gyógyszerek kiskereskedelmi árrését. Emellett szeptember 15-től négyszeresére emelkednek a patikában elkészített gyógyszerek díjtételei. Mikola István szerint azonban a lakossági gyógyszerkiadások nem emelkednek. Az államnak azonban 800 millió forintos kiadással járna az árrés módosítása, így még a kormánynak is jóvá kell hagynia a tervezetet.

Valószínűleg jövőre megszűnik az a gyakorlat, mely szerint a patikáknak 3 hétre előre ki kell fizetni a társadalombiztosítás által is támogatott gyógyszerek teljes árát. Annak érdekében, hogy ne kerüljenek külföldi tulajdonba a patikák, a felek támogatták az az indítványt, hogy a gyógyszerészek gyógyszertári tulajdonrésze minimum 51 százalék legyen. A kérdésről várhatóan ősszel dönt a parlament.

Korábban, a kormány júniusi gyógyszerrendelete miatt tiltakoztak a patikusok. Többek között azt kifogásolták, hogy kevesebb lesz a gyógyszerek eladásából származó hasznuk. Emiatt tiltatkozó akciókba is kezdtek. A mostani megállapodásról szóló szándéknyilatkozatot mindkét fél kompromisszumként értékelte.

[origo]

Korábban:

Megállapodás előtt a szaktárca és a patikusok