A pénzügyminiszter nem vizsgálja a Bánk bánt

A Pénzügyminisztérium nem szándékozik eljárást kezdeményezni a szabályszerűség vizsgálata ügyében a Bánk bán filmmel összefüggésben - áll Varga Mihály pénzügyminiszter válaszában, amelyet Fodor Gábor szabaddemokrata képviselőnek küldött. Az SZDSZ ügyvivője Vonatkoznak-e az adójogszabályok a Bánk bán film készítőire címmel tett fel írásbeli választ igénylő kérdést a pénzügyminiszternek.

Fodor Gábor szerint felvetődött a gyanú, hogy számos pénzügyi szabálytalanság lehet a film készítésénél. A képviselő három kérdése a közpénzek szabályos elköltése érdekében tervezendő lépésekre, az operafilm kifizetéseinek ellenőrzésére, valamint az adójogszabályokra vonatkozott. Varga Mihály szerint a filmek négylépcsős finanszírozási ellenőrzése megfelelő garanciát nyújt a szabálytalanságok kiszűrésére. Ezért szerinte alaptalanok Fodor Gábor értesülései, miszerint a film szereplőinek zsebbe fizetnek. Az adójogszabályok minden magyar filmre és minden magyar állampolgárra vonatkoznak, és ez alól a Bánk bán című film, illetve annak készítői sem kivételek - közölte Varga Mihály. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) a feladata, hogy elszámoljon az államilag finanszírozott filmek támogatásáról, ezért Varga Mihály azt javasolja a szabaddemokrata képviselőnek, forduljon az NKÖM képviselőihez.

Meglepődve olvasta a választ, hiszen az adójogszabályok vizsgálata nem az NKÖM, hanem a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozik - mondta Fodor Gábor. A képviselő úgy véli, nem kapott választ a kérdésére. Mellébeszélnek az üggyel kapcsolatban, labdázás folyik a két minisztérium között - jegyezte meg Fodor Gábor.

Kis Zoltán szabaddemokrata képviselő Orbán Viktorhoz és Varga Mihályhoz fordult a miniszterelnök és a miniszter felelősségét firtatva. A politikus úgy véli, nehezen elképzelhető, hogy a kormányon belül három éven keresztül senki sem tudott az egyes miniszterek, államtitkárok bűncselekményeiről. Kis Zoltán arra kíváncsi, igaz-e, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei konzervgyáraknak adott állami hitelekkel kapcsolatban Torgyán József és Járai Zsigmond korábbi pénzügyminiszter megállapodott. A miniszterelnök nevében Stumpf István kancelláriaminiszter válaszolt. Stumpf nem érti, mire alapozza a szabaddemokrata politikus a jogszabálysértés valószínűségét, hiszen a kezességvállalásokról kormányhatározat született, melyet a törvények alapján fogadtak el. Mivel a Kehi-vizsgálat még nem fejeződött be, annak lezártáig minden kijelentés találgatásnak minősül - áll a miniszter válaszában. Nesze semmi, fogd meg jól - jellemezte a miniszteri választ lapunknak Kis Zoltán. A konkrét kérdésekre semmilyen választ nem kapott, sőt nagyobb a bizonytalanság, mint eddig. Kénytelen lesz ősszel visszatérni az ügyre, hátha akkor konkrét választ kap - jelentette ki Kis Zoltán.

Korábban:

A Bánk bán-párbaj folytatódik a minisztériummal