Tarlós István óbudai polgármester akarata ellenére megkezdte működését a meleg felvilágosító sátor a Pepsi Szigeten. A sátor szervezői szerint a sátor körüli botrány bizonyítja, szükség van felvilágosító munkájukra, mert tevékenységük ellenzői tudatlanok és intoleránsak. A sátor programjai pedig pont a tudatlanság és a türelmetlenség elleni küzdelem jegyében telnek.

A meleg felvilágosító programoknak is helyet adó sátor a Szigeten nem azonos a Magic Mirror színpaddal, ahol a homoszexuális kultúrához köthető szórakoztató rendezvények lesznek. A felvilágosítással foglalkozó csoportok sátra a Civil Falu nevű részén van a Szigetnek, az egyházak, a rendőrség, jogvédő és segély-szervezetek sátrai között.

A kis sátor területén négy szervezet osztozik:a Habeas Corpus Munkacsoport, a Háttér Baráti Társaság a Melegekért, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE). Ez a négy szervezet kényszerítette a Sziget szervezőit arra, hogy bontsák fel Tarlós István polgármesterrel kötött szerződésüket a melegszervezetek kitiltásáról. A Habeas Corpus és a NANE szerda délután közös tájékoztatót tartottak, hogy eloszlassák a programokkal kapcsolatos tévhiteket.

A szervezők kijelentették, tudományosan bizonyított tény, hogy a melegekről átadott információk nem ronthatnak meg senkit. A felvilágosító munka csupán segíti a kisebbség és a többség békés együttélését. Ezzel kapcsolatban felidézték az Amerikai Pszichológiai Társaság tavaly kiadott állásfoglalását. Egy másik tudományos munkára hivatkozva felhívták a figyelmet, hogy a homoszexualitás nem betegség, hiába utaltak rá sokan Tarlós álláspontját védve az utóbbi napokban.

Kuszing Gábor, a Habeas Corpus aktivistája nevetségesnek nevezte azt a vádat, hogy a sátorba tervezett interaktív és játékos programok azt jelentenék, hogy a betérő gyerekeket homoerotikus játékokra kényszerítenék, és megerőszakolnák. Az interakció beszélgetést jelent, a játékok pedig olyan típusúak lesznek, mint például a betérő gyerekekkel egy közös tv-műsor tervének elkészítése, ami a tolerancia népszerűsítéséről szól. Huszing hozzátette, a "saját élmény" kifejezés a programok céljai között nem a szexet jelenti, hanem az empátiára építő beszélgetéseket.

Tóth Györgyi, a NANE képviselője szerint pont a melegprogramok körüli balhé bizonyítja, hogy szükség van tevékenységükre, mert az emberek többsége tájékozatlan a melegekkel és más kisebbségekkel kapcsolatos kérdésekben. A NANE a bántalmazott nők érdekvédelmi szervezete, de minden diszkriminációt ellenez, ezért vállalta szívesen, hogy egy sátorban működjék a melegcsoportokkal. Tóth Tarlósra utalva azt mondta, nem azt jelenti a tolerancia, hogy húzódj meg, és örülj, hogy megtűrlek.

A sokat vitatott sátor hivatalos neve Szexuális kisebbségek és női egyenjogúság sátra. A néhány négyzetméteres fehér sátor előtt a melegek szivárványszínű zászlója lobog, a NANE pedig piros, női testek sziluettjét ábrázoló falemezeket helyezett a közelben. Mindegyik lemezen egy rövid szöveg olvasható, brutálisan, férjük által meggyilkolt nők történeteit olvashatjuk rajtuk.

[origo]

Ajánlat:

Gyakran feltett kérdések a szexuális irányultságról és a homoszexualitásról I.

Korábban:

A legfőbb ügyész dönt Tarlós ügyében