Visszaköltöznek a királyok a Hősök terére

45 millió forintot költöttek az ezeréves emlékmű restaurálása a Hősök terén. Utolsó lépésként a királyszobrok fiatalodtak meg.

Fotó: Havaria Press
A tervezett határidőre befejeződött az ezredéves emlékmű szobrainak restaurálása. Már teljesen felújított állapotban vannak az ősszel lebontott királyszobrok.

A 14 királyszobor a hozzájuk kapcsolódó domborművekkel és a két hatalmas allegorikus szobor augusztus 1-jén indult el a kőbányai öntőműhelyből a Hősök terére. Szállításukat a kora reggeli órákban kezdték, hogy ne akadályozzák vele a forgalmat.

A most elkészült szobrok voltak az utolsók, amik még elújításra vártak. Nagy részük 100 éve nem került le a talapzatáról, és rengeteg felületi sérülést kellett kijavítani rajtuk. Új patina-réteg került a javított részekre, de ezt hosszú hónapokig érlelték, hogy ne üssön el a tisztítás során előkerült eredeti patina színétől. A szobrokra és a domborművekre 45 millió forintot költöttek, ezt fele-fele arányban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat fedezte.

Fotó: Havaria Press
A restaurálásért felelős Budapest Galéria Köztéri Képzőművészeti Osztályának vezetője, Szilágyi András az [origo]-nak elmondta, hogy a megfiatalodott szobrok augusztus 10-én újra eredeti helyükön állnak majd, az emlékmű ünnepélyes újraavatására a tervek szerint augusztus 16-án kerül sor.

[origo]