Útlevelet kaphatnak a kutyák is

Kutyaútlevél bevezetést tervezi a földművelésügyi minisztérium. Az igazolvány az oltások és a kutya adatai mellett a tulajdonos nevét és címét is tartalmazná. Egy új regisztrációs rendszer keretében pedig mikrochippel jelölnék meg az összes kutyát az országban. Az állatvédők szerint a pontos nyilvántartás a kóbor állatok számát is csökkentheti.

Jelenleg közel 2 millió kutya él az országban. Ezek közül több százezer lehet a kóbor állat. A legtöbb gazdátlan eb úgy kerül az utcára az állatvédők szerint, hogy a kölyköket nem tudják elajándékozni, így inkább kiteszik őket az utcára. Bár Magyarországon még nem okoznak akkora problémát a kóbor kutyák, mint Romániában, nálunk is kezelni kellene a kérdést.

Fuér Angéla,a Fehér Kereszt Alapítvány vezetője szerint a megoldás az lehetne, ha készülne egy pontos nyilvántartás a kutyákról, és mikrochippel jelölnék meg őket. Egy ilyen chipben ugyanis az összes szükséges információt tárolni lehetne az állatról és gazdájáról is. Emellett az ivartalanítás jelentene megoldást. A probléma, hogy sokan azt hiszik, hogy kutyájuk egészséges fejlődéséhez hozzátartozik, hogy életében legalább egyszer szüljön. A kölykök elhelyezéséről azonban a legtöbben már nem gondoskodnak.

Sok nyugati országban vagy Ausztráliában éppen amiatt nincsenek szinte egyáltalán kóbor kutyák, hogy a tenyészállatok kivételével gyakorlatilag minden kutyát már kölyökkorában ivartalanítanak.

Szemere János, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium állategészségügyi főosztályának munkatársa elmondta, hogy már folyamatban van egy kutyatartást szabályozó miniszteri rendelet kidolgozása. Az új jogszabály szerint - ahogyan azt az állatvédők is javasolják - arra köteleznék a kutyatulajdonosokat, hogy mikrochippel jelöltessék meg a kutyájukat. A chipek beültetése és az ezzel járó adminisztrációs költség mintegy háromezer forint lenne. Egyelőre az késlelteti a tervezet véglegesítését, hogy nem egyértelmű: az állam vagy a gazdák fizessenek-e a chipekért.

A jelölések mellett bevezetnének a kutyaútlevelet is. Ez a rendes útlevélhez hasonló formátumú, kék színű igazolvány lenne a jelenlegi elképzelések szerint. Ebben a kutya oltási igazolásai és más adatai mellett a gazda neve és címe is szerepelne. A jelenlegi gyakorlattól eltérően külföldi út esetén sem kellene külön állatorvosi igazolásokért szaladgálni. A tervezet akár fél éven belül jogerőre emelkedhet.

Az FVM rendelettervezete mellett Szili Katalin és Hegyi Gyula szocialista képviselők is kezdeményezték a parlament mezőgazdasági bizottságánál az állatvédelmi törvény módosítását. Ebben a két politikus javasolja: 2003. január 1-ig jelöljenek meg egyedi azonosítóval ( mikrochippel) minden kutyát az országban. A testület még nem döntött arról, támogatják-e az indítványt.

K. G.