Keller felhagy a kérdésekkel

Miután egyszer sem kapott érdemi választ, Keller László úgy döntött, hogy nem tesz fel több kérdést a miniszterelnök felelősségével kapcsolatban a Szabadi-ügyben. Írásbeli kérdések helyett ezután minden eszközzel a parlamenti vizsgálóbizottság felállítást akarja elérni az MSZP.

Annak ellenére, hogy több tucat kérdést tettek fel a szocialisták a Szabadi-ügy kapcsán  Orbán Viktor miniszterelnöknek, Stumpf István kancelláriaminiszternek és Polt Péter legfőbb ügyésznek, szerintük egyetlen egyre sem válaszoltak érdemben a megkérdezettek. Ráadásul a miniszterelnök egyszer sem élt a válaszadás jogával, ezt mindig minisztereire bízta.

Keller László legutóbb július 13-án tett fel kérdéseket Orbán Viktornak, Stumpf Isvánnak, és Polt Péternek a Szabadi-üggyel kapcsolatban. A politikus szerint ugyanis a miniszterelnököt felelősség terheli, amiért hagyta, hogy három éven keresztül Szabadi Béla földművelésügyi államtitkárként visszaéléseket kövessen el. Keller emlékeztetett arra, hogy számtalan kérdést tettek fel már korában is a parlamentben, de mindig leszavazta a koalíció az interpellációikat. A szocialista képviselő szerint mivel egyelten válasz sem tekinthető érdemlegesnek, ezért nem tesz fel Stumpfnak és Poltnak újabb kérdéseket az ügyben. Ezután minden eszközzel a vizsgálóbizottság felállítására koncentrál.

Őry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára reagált a kormány nevében a sajtótájékoztatóján elhangzottakra az MTI-nek. A kormány rendet és tisztakezű politizálást akar, ennek következtében az 1998-as kormányváltás óta közszereplőket, országgyűlési képviselőket is elérhet a felelősségre vonás - állítja Őry.

Ha valaki bűncselekmény gyanúját észleli egy országgyűlési képviselővel szemben, akkor feljelentést kell tennie. Nem tudok róla, hogy Keller László ezt megtette volna - közölte Őry. Az államtitkár szerint a visszaélésre utaló híreszteléseket ki kell vizsgálni, és a miniszterelnök ezt meg is tette. Keller ezzel kapcsolatban viszont éppen azt kifogásolta, hogy csak 2001. március 7-én, több mint egy évvel az ellenzék első, Szabadival kapcsolatos interpellációja után történt feljelentés az ügyben.

Mint ismeretes, az MSZP és az SZDSZ rendkívüli Országgyűlés összehívását kezdeményezte, hogy jöjjön létre még augusztusban vizsgálóbizottság a miniszterelnök felelősségének tisztázására. Egy másik testületnek meg kellene vizsgálnia azt is, hogy Orbán Viktor segítette-e családja bányavállalkozásának megrendelést szerezni az állam kézben lévő Dunaferrtől. A kellő számú aláírás már összegyűlt a rendkívüli ülés összehívásához, de Áder János házelnök még nem döntött az ügyben.

[origo]

Korábbi cikkeink:

Az FKGP támogatja az Orbán elleni vizsgálatot

Várhatóan leszavazzák a napirendet a rendkívüli ülésnapon

A kormányfő nem érez jogi felelősséget a Szabadi-ügy miatt

Stumpf visszautasítja az FVM-ben történt visszaélésekkel kapcsolatos vádakat