Ősszel újabb négy kerület, I., II., XI., és a XII vezet be parkolási díjat. A helyenként akár napi több ezer forintos összeget csak annak nem kell kifizetnie, akinek állandó lakhelye is a kerületben van, és az autó adóját is helyben fizeti. Az albérletben lakókat azonban rosszul érinti a díj bevezetése. Sok esetben azonban a büntetés is olcsóbb lehet, mint az egész napos díj kifizetése.

Június 26-ával megszületett a fővárosi parkolási rendelet. Ez azt jelenti, hogy ezután bármely kerülte bevezetheti a parkolási díjakat. Ennek feltétele az, hogy a lakosokat ne érje váratlanul, azaz időben meghirdessék a lépést. Természetesen ehhez más is szükséges, például a táblák felállítása és a díjfizető órák működésbe helyezése.

A díjat nem kell fizetnie annak, akinek helyben van bejelentett lakhelye és az autó súlyadóját is a kerületnek fizetik. Aki albérletben lakik, az viszont hiába fizeti az autó súlyadóját a kerületnek, ha nincs bejelentett lakhelye. Viszont a lakásukat bérbeadók ritkán egyeznek bele abba, hogy albérlőjük bejelentkezzen a bérelt lakásba.

A céges autóval hazajárók annyi kedvezményt kapnak, hogy késő délutántól reggel 10-ig ingyenesen parkolhatnak. A VI. kerület kisvállalkozásai aláírásgyűjtést szerveznek a parkolási rendszer ellen, mert hátrányosan érinti őket a rendelet. Ugyanis sok kisvállalkozás több autót használ, mint amennyi a cég tulajdonában áll. Pócs Attila, a fővárosi önkormányzat programirodájának vezetője elmondta, hogy tud az aláírásgyűjtésről, és meg is érti a kezdeményezőket. De muszáj csökkenteni a közterületek zsúfoltságát, ezért mindenkinek nem lehet kedvezményt adni - mondta Pócs.

Korábbi hírekkel ellentétben, a Fővárosi Önkormányzat nem tervezi, hogy a Hősök terénél is díjköteles lesz a parkolás. Legalábbis addig nem, amíg nem történik meg a terület rendezése (azaz végleges döntés a Felvonulási tér további sorsáról). A nagy vihart kavart díjemelések lezajlottak mondta az [origo]-nak Pócs. Egyelőre nem tervezik a díjak további emelését.

A bliccelők azonban lehet, hogy jobban járnak, mint a lelkiismeretes autósok. Ugyanis a büntetés az adott helyen fizetendő díjnak az ötszöröse (ha nem helyben fizetik be, akkor emelkedik). Azaz ha valaki egész nap adott helyen parkol, akkor 8 órányi díj helyett 5 órányit kell kifizetnie.

A rendelet azt is szabályozza, hogy a befolyt díjakat a kerületek csak a parkolás fejlesztésére költhetik, de erről kerületenként döntenek. A főváros eddig főleg az utcai parkolási lehetőségek fejlesztésére költötte a pénzt, miután nincsenek telkei. Mélygarázsok helyett őrzött P+R-parkolók kialakítását tervezi a főváros, elsősorban a metróállomások mellett.

Az I., II., XI, XII. kerületekben hamarosan bevezetik a parkolási díjat. Az eslő kerülteben a várnegyedben már találkozhattak az autósok az igen nagy összegű díjjal, és a második kerületben, a Margit körút is fizetős volt már a parkolás. Az említett két kerület további részein ősztől vezetik be a díjfizetést. Lehetséges, hogy az önkormányzatok már felkészültek a parkolási díj bevezetésével kapcsolatban felmerülő problémákra, de azt még sok helyen nem tudják, hogy ki is az illetékes ezügyben. Ezért csak annyit sikerült megtudni a XII. kerületi városházán, hogy szeptembertől biztosan lesz parkolási díj. Az I. kerületben szeptember 1-től vezetik be a díjfizetéses rendszert, a kerület minden pontján. A XI. kerület illetékese arról számolt be, hogy valószínűleg ősztől lesz díjfizetés. A pontos határidőről majd csak később lesz döntés, annyi azonban biztos, hogy nem érinti a kerület egész területét.

[origo]

Korábban:

Budapest egyes pontjain szerdától duplájára emelkednek a parkolási díjak

Aláírásgyűjtés a parkolás rend ellen