Gyimóthy szerint az egyházat is át kell világítani

A katolikus egyház a náci és sztálini időket idéző, egyházellenes megnyilvánulásként értékelte "A Hét" vasárnapi adásában elhangzottakat. Az FKGP főtitkára, Gyimóthy Géza azonban, egyetértésben a Duna-melléki Református Egyházkerülettel, kijelentette: a 2002-es tisztújítás előtt át kell világítani a tisztséget vállalni akarókat.
A reakciókat a vasárnapi "A Hét" műsorában elhangzottak robbantották ki. A műsorvezető, egyes titkosszolgálati adatokra hivatkozva azt állította, hogy a még 1988-ban bíborosi rangra emelt Paskai László esztergom-budapesti érsek prímást a Vatikán pár év múlva már nem tartotta alkalmasnak a posztra. Elhangzott, hogy a bíboros nem kívánt nyilatkozni, mert azt a Vatikán megtiltotta.

Csordás Eörs, az esztergom-budapesti főegyházmegye igazgatója a Népszabadságnak adott nyilatkozatában a legsötétebb náci és sztálini korszakban megismert egyházellenes kirohanásnak minősítette "A Hét" adását. Elmondta: minden, ami az adásban a bíborosról elhangzott, hazugság. "Annak idején Mindszenty bíboros ellen is így kezdődött kampány a Szabad Népben" - tette még hozzá Csordás Eörs.

Gyimóthy Géza, az FKGP főtitkára (a református egyház világi tisztségviselője) kedden egyetértéséről biztosította a Duna-menti Református Egyházkerületet, miszerint a 2002-es tisztújító választások előtt mindenkit, aki tisztséget kíván vállalni, világítsanak át. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár az ügynöktörvény lehetővé tenné, a katolikus egyházvezetők nem tartják szükségesnek, hogy átvilágíttassák magukat.

Gyimóthy szerint a "fényes augusztus 20-i ünnep mellett" megemlékezést érdemelnek azok, akik áldozatot vállaltak hitvallásukért a szocializmus alatt. Utalt arra, hogy akik együttműködtek az állampárttal, azoknak bűnbánatot kellene gyakorolniuk augusztus huszadika előtt. "Isten előtt is csak akkor nyerhetnek bűnbocsánatot, ha megbánják vétkeiket" - jelentette ki Gyimóthy.

"Az átvilágítás érdektelen, hiszen nem politikai vezetőkről beszélünk" - mondta el az [origo] kérdésére Csordás Eörs. "Ha véletlenül van húsz perc nyugalom az országban, azonnal felkavarják. Az embereket a nemzeten belül állítják szembe egymással. A jelen feladata azonban nem a rombolás, hanem az építkezés lenne."

[origo]