Ügyészségi tili-toli a Tarlós-ügyben

Az ügyészség többhetes töprengés után arra a III. kerületi rendőrségre bízta a Tarlós-ügy vizsgálatát, amely azonnal elfogultságot jelentette be, és nem hajlandó vizsgálni saját polgármestere ügyét. Most a II-III. kerületi ügyészséget kérték fel, amely újabb napokig gondolkodhat, hogy melyik rendőrkapitányságnak adja az ügyet. A rendőrségnek is van ideje a nyomozás elrendelését akár egy hónapig is mérlegelni, így a feljelentéshez képest két hónapot is csúszhat az érdemi döntés.

A Habeas Corpus jogvédő egyeslület feljelentését a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz címezte. Az illetékesség megállapítását napokkal később a Legfőbb Ügyészség magához vonta, és a következő héten a Fővárosi Főügyészséget kérte fel. Ez a hatóság több mint egy héttel később jelölte ki a III. kerületi rendőrkapitányságot a feljelentés elbírálására, miközben a feljelentő külön kérte, hogy ne a polgármester körzetéhez tartozó, emiatt természetszerűen elfogult rendőrséget kérjék fel. Az aggodalom jogosnak bizonyult.

Simon Tamás III. kerületi rendőrkapitány az [origo]-nak a keddi döntéssel kapcsolatban elmondta: ha az ügyészség a felszólítaná őket a nyomozásra, azonnal elfogultságot jelentene be a kerületi rendőrség, nem nyomoznak saját polgármesterük ellen.

Kedden jelentették be, hogy a rendőrség vizsgálja a Tarlós-ügyet, szerdán Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője viszont már azt közölte, hogy nem a rendőrséghez, hanem a II.-III. kerületi ügyészséghez továbbítják az feljelentést. A kerületi ügyészség dönthet arról, hogy - amennyiben szükséges a további nyomozás -, melyik rendőrségnek kell vizsgálódnia. Figyelembe véve azonban a III. kerületi rendőrség elfogultságát, vélhetően másik rendőrkapitányságot jelölnek ki.

Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője az ügyészség keddi nyilatkozatával kapcsolatban elmondta: úgy értesült, hogy a III. kerületnek kell az ügyészségi döntés szerint vizsgálódnia az ügyben.

Július 12-én a Habeas Corpus meleg jogvédő egyesület jelentette fel Tarlóst, mert meg akarta tiltani, hogy melegszervezetek programokat rendezhessenek a Szigeten. A Habeas Corpus képviselője szerint a keddi döntés után teljesen nyilvánvaló, hogy az ügyészség az időt húzza. Előre látható volt szerintük, hogy a kerületi rendőrség összeférhetetlenségre fog hivatkozni. A jogvédő szervezet szerint Tarlósnak kedvez, ha minél később kezdődik ellene vizsgálat.  

Komáromi Gergely

Korábban:

A rendőrség nyomozhat a Tarlós-ügyben