A szocialisták szerint hatpárti egyeztetés szükséges ahhoz, hogy a parlament létszámának csökkentéséről tárgyalni lehessen. Így nem csak a két legnagyobb párt ügye a kérdés. Nagy Sándor hétfőn még azt mondta: szívesen találkozik Szájerrel.

Kovács László, az MSZP elnöke elmondta, hogy - ellentétben Nagy Sándor korábbi kijelentésével - nem tárgyalnak a Fidesszel a parlament létszámának csökkentéséről. A szocialisták szerint ugyanis erről a kérdésről mind a hat parlamenti pártnak egyeztetnie kéne, ezért hatpárti találkozót javasoltak. Természetesen úgy hajlandóak elmenni egy megbeszélésre, ha az összes parlamenti párt képviselteti magát.

"Szájer József valamit félreérthetett, sőt Orbán Viktor is, aki folyamatosan arról beszél, hogy mi még egy parlamentet akarunk" - közölte Kovács. Azt mondta: tavaly már benyújtottak egy javaslatot a parlament létszámának csökkentéséről és a választójogi reformról. Ebben egyfordulós választást szorgalmaztak.  Akkor még nem merült fel a kétkamarás parlamnet ötlete, de most is azt javasolják, hogy a két kamarában együtt 290 fő legyen a mostani 386 helyett.

Szájer József pártja nevében kedden levelet küldött az MSZP-nek. Ebben javasolta, hogy kezdjenek tárgyalásokat a kisebb parlamentről. A Fidesz kezdeményezése azután született meg, hogy Orbán, Medgyessy kétkamarás parlamentről szóló javaslatára úgy reagált, hogy előbb 180-200 főre kéne csökkenteni a parlament létszámát. Nagy Sándor az [origo]-nak tegnap azt mondta: szívesen találkozik Szájerrel.

[origo]

Korábban:

Szájer egyeztetést javasol az MSZP-nek a kisebb parlamentről