Vízkorlátozást vezetett be a Bakonykarszt Rt. egy veszprémi társasházban, mert annak lakói az elmúlt fél év alatt 3,8 millió forint díjhátralékot halmoztak fel.

Harsányi István, a vízszolgáltató társaság vezérigazgatója elmondása szerint a cég a lakóknak naponta négy alkalommal, egy-egy órán keresztül biztosít vízvételi lehetőséget, amíg tartozásukat ki nem egyenlítik.

Tóth László, a VÁÉV-szállónak nevezett épület közös képviselője elmondta, hogy a tízemeletes társasháznak évek óta jelentős köztartozása van, a korábbi víz- és villanyszolgáltató Csopak Rt.-nek jelenleg is 2,8 millió forinttal adós. Ennek oka - közölte -, hogy húsz-harminc család időszakosan, ötven család pedig egyáltalán nem fizeti vízdíját, ezért ellenük bírósági eljárás indult.

A tízemeletes épület jelenleg háromszáz-négyszáz ember otthona. Zsúfoltságára jellemző, hogy a mindössze tizenhét négyzetméteres lakások némelyikében tizenöten is élnek - tette hozzá.

Tóth László közölte: a ház lakói kedden lakógyűlést tartottak, és úgy határoztak, hogy a meglévő vezetékeket a közeljövőben végleg lezárják, mellette pedig új vízvezeték-rendszer kialakítására adnak megbízást. A több mint hétszázezer forintos költséggel megépülő új hálózatra csak azok csatlakozhatnak majd rá, akik rendszeresen fizetnek, vagy kiegyenlítik tartozásukat.

A vízkorlátozásról a Bakonykarszt Rt. értesítette az ÁNTSZ-t, mely úgy találta, hogy az eljárás nem sérti a köz-egészségügyi előírásokat- és járványveszéllyel sem fenyegeti a házbelieket. Zöld János Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgató ugyanakkor vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítse, a Bakonykarszt Rt. intézkedése veszélyezteti-e az épület belső tűzbiztonságát.