A BRFK nyomoz a Tarlós-ügyben

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a II.-III. kerületi ügyészség a Tarlós-ügyben. Pénteken továbbították a az ügyet a BRFK-hoz. A rendőrségnek 15 napja van arra, hogy eldöntse: a polgármester bűncselekményt követett-e el, amikor nem engedélyezte a melegszervezetek progrmajait a Szigeten.

A II.-III. kerületi ügyészség pénteki döntésének értelmében a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak kell eldöntenie, hogy Tarlós István polgármester bűncselkményt követett-e el akkor, amikor nem engedélyezte a melegszervezeteknek, hogy programokat szervezzenek a Szigeten. Nyilasi Gyula, az ügyészség szóvivője elmondta, hogy feljelentés-kiegészítést rendeltek el, az ügyet a BRFK-hoz utalták. Nyilasi szerint végül azért nem a korábban kijelölt III. kerületi rendőrségnek adták az ügyet, mert Simon Tamás rendőrkapitány szerdán az [origo]- nak elmondta: nem vizsgálódnának saját polgármesterük ellen, megtagadnák a nyomozást.

Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője elmondta, hogy a rendőrségnek 15 nap áll rendelkezésre annak megállapítására, hogy történt-e bűncselekmény. Ennek eldöntése után elrendelhetika nyomozást, vagy dönthetnek a nyomozás megtagadása mellett.

A Tarlós-ügyben eddig érdemi lépés nem történt, a különböző ügyészségi hivatalok egymásnak adták át a polgármester elleni feljelentés aktáját. Annak ellenére, hogy a Habeas Corpus jogvédő szervezet július 12-i feljelentésében kifejezetten kérte, hogy ne a III. kerületi rendőrségre bízzák a Tarlós István elleni nyomozást, a Fővárosi Főügyészség kedden többhetes töprengés után mégis az óbudaiaknak adta az ügyet. A kerületi rendőrség azonban azonnal - nem hivatalosan - elfogultságot jelentett be.

Ezután kerültek az akták a II-III. kerületi ügyészséghez csütörtökön. A kerületi hivatal azonban már péntekre eldöntötte: a BRFK vizsgálati főosztályát jelöli ki a nyomozás lefolytatására.

Július 12-én a Habeas Corpus meleg jogvédő egyesület jelentette fel Tarlóst, mert meg akarta tiltani, hogy melegszervezetek programokat rendezhessenek a Szigeten.

[origo]

Korábban:

Ügyészségi tili-toli a Tarlós-ügyben