Lehetetlen végrehajtani Orbán szabadnapos tervét

Vegyes érzelmekkel fogadták a szakszervezetek a kormány elképzelését a jövő szerdai szabadnappal kapcsolatban, hiszen a magánszférában sokaknak dolgozniuk kell majd. Az [origo] egyetlen céget talált, mely enged a kormányfő kérésének.: a Siemens Rt. fizetés nélküli szabadnapot ad munkásainak szerdára. Az MSZP szerint a javaslat "káoszt okozó jogi nonszensz".

A szakszervezetek örülnek, de felháborodottak is Orbán Viktor kérése miatt. Az [origo] kérdésére az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) képviselője, és Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke is azt mondta, csak üdvözölni lehet, ha csökken a dolgozók munkaideje. Ugyanakkor az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének szóvivője és Gaskó István szerint is, a kormány hibájából csak kevesen tudnak élni a kedvezménnyel. "Az államigazgatásban megadják majd a szabadnapot, de a versenyszférában az emberek dolgozni fognak, mert a kormány késve és egyeztetések nélkül jelentette be az ötletét. Orbán Viktor zsebből politizál, és ezért sokan nem kaphatnak majd szabadnapot." - mondta Gaskó.

Mindhárom nagy szakszervezeti tömörülés azért panaszkodott, mert jogilag nem tudnak mit kezdeni a kormány kérésével. Augusztus 15-én a munkaadóknak nem lesz kötelező szabadnapot kiadniuk, mert az idei munkaszüneti napok rendjéről már megszületett a döntés. A munka törvénykönyve értelmében az év eleji Országos Munkaügyi Tanács egyeztetése alapján döntött a gazdasági miniszter ezekről a napokról. Ettől eltérni senkinek sem kötelező. Sőt, a munkaadók azzal is érvelhetnek, hogy a törvény értelmében két héttel előre tudatni kell a dolgozókkal a munkaidejük beosztását. Vagyis 15-re már megvan a beosztás, és ezen elvileg a munkaadók nem is változtathatnak már. Így a szakszervezetek érvek nélkül maradtak, nem tudják meggyőzni a szabadnapot megtagadó munkaadókat.

Az Autonómok képviselője az [origo]-nak azt mondta, a kormány szembe állítja a munkaadókat és a munkavállalókat, azt sugallva, hogy a jóságos kormány odaadná a pihenőnapot, de a gonosz cégek elveszik azt. Holott a szakszervezeti képviselő szerint sok esetben méltányolhatóak a munkaadók érvei is, mert ennyi idő alatt nagyobb vállalatoknál lehetetlen a leállását megszervezni.

A késői bejelentést az MSZOSZ is sajnálja, és egyetért a másik két nagy szakszervezeti tömörüléssel abban, hogy egyszerű kampányfogásról van szó Orbán Viktor részéről. "Ha valóban szabadnapot akarna adni a kormány a dolgozóknak, akkor a törvényes úton, minden oldallal egyeztetve megszervezhette volna még az év elején." - értett egyet mindhárom tömörülés képviselője.

Az ellenzék érvelése szerint, a kormány nem munkáltató, nincs utasítási jogköre, így az elképzelés egyszerűen működésképtelen. A mindenkori munkáltató pedig nem adhat ilyen kedvezményeket, hiszen nincs, aki kifizesse az ebből fakadó kárt. A kormány ilyen jellegű felelősséget viszont nem vállalt. "Kapkod a kormánynak. Azonnal vissza kellene vonni az elgondolást, mert végrehajthatatlan. Ez a jogi nonszensz teljes káoszt okoz" - mondta el az [origo]-nak Keller László szocialista képviselő, aki hozzátette: tervezi, hogy beadványt terjeszt Dávid Ibolya igazságügy miniszterhez a kérdésben.

Az [origo] által megkérdezett magánkézben lévő cégek és vállalatok homályosnak tartják a kormány kérését, és nem szabadságolják dolgozóikat.

A biztosítótársaságok is zavarban voltak. "Öt nappal augusztus 15.-e előtt kijelenteni, hogy legyen szabadnap Nagyboldogasszony napja, nagyon rövid idő. Ködös volt az egész, nem volt kapaszkodónk" - panaszolta Farkas Gézáné, a Genarali-Providencia személyzeti osztályvezetője. Az EGIS gyógyszercég személyzeti osztálya egyáltalán nem hallott a kormányjavaslatról. A Matáv, a Mol és az OTP egyelőre nem döntött az ügyben.

Az Unilevernél és a Malévnál, akárcsak a legtöbb magánkézben levő cégnél nem lesz szabadnap. A Nokia még nem döntött a kérdésben. Az Antenna Hungária Kft. vezetése hétfőn ül össze döntéshozatalhoz, de feltehetően az ÁPV Rt. (a cég 83 százalékának tulajdonosa) szava lesz a döntő. Az [origo] egyetlen céget talált, mely enged a kormányfő kérésének.: a Siemens Rt.fizetés nélküli szabadnapot ad munkásainak szerdára.

Az ÁPV Rt. munkatársai vezérigazgatói döntés alapján mentesülnek szerdán a munkavégzés alól. A határidős feladatok elvégzői azonban be fognak menni. A szerdát munkával töltött napként könyvelik el. Az ÁPV Rt. tulajdonában lévő cégek (pl. Antenna Hungária) ajánlást kapnak, hogy a társaságok a szakszervezetekkel együtt mérlegeljék a hasonló döntés lehetőségét.

[origo]

Korábban:

Az állami alkalmazottak biztosan nem dolgoznak augusztus 15-én