Kereskedelmi csatornák nélkül zajlik a választási kampány

Az RTL Klub vezetősége ma dönt a jövő évi reklámstratégiáról, s várhatóan a másik kereskedelmi csatornához hasonlóan az RTL sem közvetít majd fizetett politikai hirdetéseket a 2002-es választási kampány-időszakban - értesült a Politikafórum internetes újság. A tv2 döntését a napokban jelentette be Pintér Dezső elnök, ugyanakkor a tervek szerint választási műsorokat sugároznak majd, ahogyan a miniszterelnök-jelöltek tévévitáját is közvetítenék.

Szabó-Stein Imre, az RTL Klub kommunikációs igazgatója cáfolta a hírt. Mint mondta, a csatorna még nem alakított ki végleges álláspontot az ügyben, hiszen őket is váratlanul érte a tv2 bejelentése. Mint mondta: a jövő héten a hírigazgatóság dönt az e témában szeptemberre tervezett szakmai konferencia pontos időpontjáról és programjáról, amelyre a televíziós csatornák mellett meghívják az Országos Rádió és Televízió Testület tagjait, politikusokat, a sajtó képviselőit, valamint marketingszakembereket, hogy egyeztessék a jövő évi kampányidőszakban vállalt reklámstratégiákat. A konferencián többek között egy esetleges egységes tarifarendszer kialakításáról, reklámetikai kérdésekről, a miniszterelnök-jelöltek párbajának közvetítési jogáról vitáznak majd. A kommunikációs igazgató szerint csak az álláspontok egyeztetését követően hozhat érdemi döntést a csatorna.

A pártok - az eddigi gyakorlat szerint - a szokásos kereskedelmi hirdetésekhez képest jóval alacsonyabb áron jutottak reklámidőhöz. Az előző országgyűlési választások idején például a szokásos tarifa tizedéért kampányolhattak a köztévében. Így elképzelhető, hogy az RTL legnagyobb riválisához hasonlóan úgy dönt: nem éri meg az értékes reklámidő egy részét elvonni a kereskedelmi hirdetésektől. Ha a két kereskedelmi adó ily módon kivonja magát a 2002-es kampányból, a pártoknak csupán a csekély (jó esetben is alig 10 százalékos) nézettséggel bíró Magyar Televízió marad. A köztévét ugyanis a választójogi törvény és a médiatörvény is kötelezi arra, hogy a választáson jelöltet állító pártok választási felhívását - azonos feltételek mellett - legalább egyszer ingyenesen közöljék.