Magyarországon nem forgalmazták a halálos mellékhatású gyógyszert

Magyarországon nem hozták fogalomba azt a gyógyszert, amelyet 31 halálesettel hoznak összefüggésbe. A Népszabadság arról számolt be, hogy felülvizsgálják az összes olyan készítményt, amely hasonló a hazánkban is forgalomba hozott német Baycol készítményhez.

Magyarországon nem került forgalomba a Bayer Lipobay nevű koleszterincsökkentő szere, bár a forgalmazásra 2001. július 1-je óta lehetősége van a gyártónak - nyilatkozta Suba István, a Bayer Hungária Kft. üzletágvezetője az MTI-nek. A cég illetékese a Népszabadságban megjelent cikkre reagált bejelentésével. A napilap "Lipobay: gyógyszer halálos mellékhatásokkal?" címmel írt cikket arról, hogy az európai gyógyszereket felülvizsgáló ügynökség csütörtökön bejelentette: megvizsgálja mindazokat a készítményeket, amelyek hasonló összetételűek, mint a német Bayer Baycol nevű készítménye. A Baycol, amelyet Lipobay néven Magyarországon is forgalmaztak, koleszterincsökkentő - írta a Népszabadság. Az amerikai Élelmiszerügyi és Gyógyszerhatóság (FDA) a szer izomgyengítő mellékhatásairól közölt kedvezőtlen vizsgálati eredményeket, sőt legkevesebb 31 ember halálával is összefüggésbe hozta a gyógyszer szedését.

A Bayer magyarországi képviselője hangsúlyozta: a vényköteles gyógyszerből egyetlen doboz sem került forgalomba Magyarországon. A készítménnyel kapcsolatos vizsgálatokra tekintettel ugyanis a gyártó átmenetileg elállt a gyógyszer magyarországi bevezetésétől. A német Bayer AG szerdán jelentette be, hogy Japán kivételével világszerte kivonja a piacról a Baycol és Lipobay márkanevek alatt bejegyzett koleszterin-csökkentő készítményeit, amelyek legkelendőbb termékei közé tartoztak.