Nem tudnak egységre lépni a reformkisgazdák

Eredménytelenek voltak a háttértárgyalások a Torgyán ellenes kisgazdák között. Többen azt is sérelmezték, hogy nevüket feltüntették, mint a pénteki sajtótájékoztató résztvevői. Hiába akarták ünnepélyesen bejelenteni - a Torgyán-ellenes kisgazdák nem egységesek.

Szinte lehetetlen a Torgyán ellenes kisgazda egység megvalósítása - közölte Lányi Zsolt, a reformkisgazdák vezető személyisége pénteken. A független honatya erről az elmúlt napok eseményei kapcsán beszélt. Lányi Zsolt szerint csak néhányan vannak, akik az igazi kisgazda érdekeket képviselik.

"A miniszterek csoportját az mozgatja, hogy valamilyen módon 2002-ben is bekerüljenek a parlamentbe, a Torgyán mellett kitartók pedig anyagi vagy egyéb érdekekből maradnak a pártelnök mellett" - mondta Lányi. A politikus szerint létezik egy negyedik csoport is, amely politikailag mindenképpen Torgyán József ellen van, de csak folyamatosan "hőbörög, elképzelések nélkül". Lányi úgy látja, hogy mindenki csak beszél az egységről, de senki nem tesz ennek érdekében semmit. "Meguntam, hogy mindenki engem tűzzön a zászlójára" - mondta Lányi.

Az elmúlt napok háttértárgyalásai eredménytelenek voltak. Cseh Sándor, a Kisgazda Szövetség vezetője sajtótájékoztatót hirdetett meg péntekre, amelynek meghívójában feltüntette több országgyűlési képviselő és kisgazda személyiség - többek között Tamás Károly volt agrárállamtitkár és Lányi Zsolt - nevét.

Ezt néhányan sérelmezték, annak ellenére, hogy a hét végén Szolnokon megtartott kisgazda gyűlésen a résztvevők - Lányi Zsolt, Tamás Károly, Cseh Sándor - megállapodtak abban, hogy a Torgyán-ellenes kisgazdák egységét hivatalosan, ünnepélyes keretek között még a héten bejelentik. Az elmúlt héten a Kisgazda Szövetség tagjaiból álló "jószolgálati bizottság" egyeztetett Lányi Zsoltékkal, valamint az Független Kisgazdák Demokratikus Szövetsége (FKDSZ) részéről Szabó János honvédelmi miniszterrel.

Lányi Zsolt a megbeszélésen a kisgazda egység feltételeként szabta többek között, hogy rehabilitációjaként kapja vissza az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöki posztját. A delegáció ezt követően találkozott a honvédelmi miniszterrel, aki nem tudta megígérni, hogy teljesíti Lányi feltételeit, de azt mondta, a házszabály figyelembe vételével megtesz minden tőle telhetőt.

Korábban:

Nem beszél egymással a kisgazda elnökség és a frakció