A szúnyogok imádják az alacsony vizet és a meleget

Hazánk öt kiemelt üdülőövezetében végeznek mostanában szúnyogirtási munkákat. A sok eső és tavaink alacsony vízállása kedvez a vérszívóknak, de elszaporodásuktól nem kell tartani, mert folyamatosan ritkítják azokat. Bár a szakemberek szerint az irtások eredményesek voltak, a Velencei-tó környékén például alig lehet megmaradni a rovaroktól.  

Újabb szúnyogirtás szükséges Magyarország kiemelt üdülőövezeteiben. A Magyar Turizmus Rt.(MT Rt.) az idén 150 millió forintot fordít országos szinten szúnyogok irtására. Ezt az összeget 5 kiemelt üdülőövezetben - a Balaton, a Fertő tó, a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Dunakanyar, illetve a Ráckevei (Soroksári)-Duna - költik el. A munkálatok költségeinek kétharmadát, 50-50 millió forintot a Gazdasági Minisztérium és az MT Rt. finanszírozza, míg a fennmaradó részt az érintett önkormányzatok fizetik.

Palkó Lajos, a Magyar Turizmus Rt. Belföldi hálózati igazgatója beszámolt arról, hogy a 150 milliós összeg magasabb, mint amit az elmúlt években fordítottak erre a célra (tavaly körülbelül 120 millió). Bár a szakemberek szerint több a szúnyog idén, a MT Rt. nm tud arról, hogy ez zavarná turistáinkat. Egy körzetből, a Tisza-tótól ékrkezett panasz a sok vérszívó miatt. Palkó elmondta, hogy az öt kiemelt üdülőövezetről tavaly az Országos Idegenforgalmi Bizottság döntött, idén a GM. Az állami támogatásból kimaradó régiók közül a Dél-Alföld és a Szigetköz sérelmezte a döntést. Sokan pedig azért háborodtak fel, mert nem az ő cégüket bízták meg az irtás lebonyolításával. Az irtást ebben a hónapban - időjárástól függően - elvégzik a legtöbb helyen. A múlt héten a Tisza-tónál történt irtás, ezen a héten a Balaton került sorra.

A Balatonnál az elmúlt héten irtást végzett a Corax Környezetvédelmi Kft. A cég kártevőirtó ágazatának vezetője, Gáspár János az [origo]-nak elmondta, hogy az időjárás kedvezett a levegőből helikopterrel való művelet végrehajtásához. Ez az eljárás még kikelésük előtt elpusztítja a szúnyoglárvákat, más állatra, növényre veszélytelen. A cég közlése szerint az eddigi védekezések alkalmanként 80 százalékos eredménnyel jártak, ami a minimum elvárt szintnek felel meg. A legutóbbi, közel két héttel ezelőtti irtás 86 százalékos volt. Azonban nem kizárt, hogy még ebben a hónapban szükség lesz egy újabb vegyszeres és egy biológiai irtásra is.

A Balatonnál az augusztus 20-adikai ünnepségek miatt újból irtást rendeznek. Kedvező időjárás esetén augusztus 10-én és 16-án lesz újból szúnyogirtás. A védekezésre az államalapítás ünnepére tervezett programok zavartalan lebonyolítása miatt van szükség. A permetezés 5700 hektár területet és 44 önkormányzatot érint majd.

A szúnyogok imádják az alacsony vízet, a sok esőt és a meleget

A Balaton környékén az idei nyáron eddig négy alkalommal végeztek szúnyogirtást. A legtöbbször, hatszor a Velencei-tónál, ahol az egyes irtások hatékonysága 82-90 százalékos volt. A Fertő tónál két, a Dunakanyarban egy, míg a Ráckevei (Soroksári)-Duna területén már három alkalommal tartottak  moszkitóirtást az idei nyáron. A nyár hátralevő időszakában tovább folytatódik a figyelőszolgálat, s amikor a szakértők azt szükségesnek ítélik, ismét munkához fognak a szakemberek.

Az irtásra azért volt szükség, mert a szúnyogok elszaporodtak. Gáspár János elmagyarázta, hogy a vízszint csökkenése kedvez a vérszívóknak, mivel azok a sekélyebb vizekbe szeretnek petézni. Ennek oka, hogy azt a nap hamarabb átmelegíti. Az utóbbi néhány évvel ellentétben most esősebb volt a nyár, és ez az esős időjárás is kedvez a moszkitóknak. Ellentétben a mostanival, tavaly hosszú, százaz hónapok voltak. A Tisza-parti Szegeden irtást végző szakember, Szabó Ferenc arról számolt be, hogy nem a Tisza jelenti az igazi problémát, hanem az állóvíz, a "tócsák". Az időjárásnak betudható, hogy a vizes élőhelyek újra meg újra felfrissülnek, megújulnak. A sok víz és a meleg pedig a vérszívóknak paradicsomi körülménynek számít.

Szegeden nem a Tisza jelenti a problémát

A Tisza-tavon kívül a Tisza egyéb részeinél található városok a Gazdasági Minisztérium szerint nem számítanak kiemelt üdülőövezetnek, ezért kimaradnak a 150 milliós állami támogatásból. A moszkitóirtás azonban a Tisza partján is folyamatosan és tervszerűen folyik, bár - ahogy azt a szakembertől megtudtuk - a hidegvízű, nagy sodrású folyóknál általában nem okoz gondot a moszkitó. Szegeden körülbelül 3000 hektáron folyik az irtás, ennek mintegy néhány százaléka a Tisza.

A szegedi önkormányzat ebben az évben 44 millió forintot fordít szúnyogirtásra. Az irtást a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. végzi. Az [origo]-nak nyilatkozó szakértő elmondta, hogy ez az összeg fedezi a költségeket. A korábbi években ennél lényegesen kevesebbet fordított a város az irtásra.

A cég ügyvezető igazgatójától, Szabó Ferenctől megtudtuk, hogy az idei évben a korábbinál nehezebb a helyzet. A fent említett időjárási viszonyok elősegítik a szúnyogok elszaporodását. Szegeden úgynevezett monitoring rendszerrel szűrik a levegőben és vízben is a rovarsűrűséget, és ha ez túl magas, akkor egyből következik az irtás. Az eljárást repülőről és gumicsónakból is végzik. Még kikelés előtt, lárva formájában irtják a vérszívókat. Természetesen az irtáshoz használt szer más élőlényre nem ártalmas. Szegeden különösen a szabadtéri rendezvények miatt fontos, hogy megállítsák a moszkitók elszaporodását. Ez a probléma, és az eredményes megoldása már már politikai üggyé fajult.

Vannak barátságos szúnyogok

Ütő István főorvos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat fővárosi részlegének munkatársa az [origo]-nak elmondta, hogy nincs okunk félni a szúnyogoktól, és hogy próbáljunk meg együtt élni velük. A különböző allergiás, fájdalmas, viszketést okozó csípésekkel ajánlatos orvoshoz fordulni de ezek az esetek ritkák. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy például az árva szúnyog nem csíp, és kár lenne ha csípős társai miatt eltűnne a föld színéről. Példaként említette az anopheles szúnyogot, amely terjeszti a maláriát. És bár az a fajta vérszívó él nálunk, miután malária nincs, így nem kell aggódni. A főorvos megjegyezte, hogy a szúnyogirtás szó elterjedése téves, hiszen nem irtjuk, csak ritkítjuk a moszkitókat. Ezt igyekszünk célzatosan tenni, hogy elérjük azt a számot, ami minket nem zavar.

[origo]

Korábban:

A kevesebb irtás miatt sok a szúnyog a Balaton körül

Mégsem kell szúnyog-inváziótól tartani a Balatonon

A szolnoki szúnyogirtást tudósok fogják irányítani

Ajánlat:

Kiket szeretnek a szúnyogok

Szúnyogháló készítése